SZC logo

Debreceni Szakképzési Centrum

OM kód: 203033/013 | 4027 Debrecen, Vénkert u. 2.

Intézmény logo

Debreceni SZC Kereskedelmi és Vendéglátóipari Technikum és Szakképző Iskola

HírekKözérdekű adatokCLASSROOMKRÉTA
Széchenyi 2020

Hírek

2025. márc. 27.


DSZC Kereskedelmi

    Programzáró hetünk Törökországban

    2025. március 15-én sikeresen megérkeztünk Belek üdülővárosába.

    Programzáró hetünk Törökországban

    A repülőtérről autóbusszal egy kis városnézés közben megismerkedtünk a török kultúrával, szokásokkal. A legérdekesebbek az üvegházas vagy fóliás zöldség-, és gyümölcstermesztés technikái és módszerei voltak, melyről tovább bővültek ismereteink. (A rengeteg üvegház már a repülőgép ablakaiból is jól látszott, nagy magasságból még nem is tudtuk megállapítani, mi ez a szinte mindent beborító szürke és fehér hengerszerű valami.) Mindemellett a hotelek nagysága és díszítettsége volt érdekes számunkra. Mintha presztízsértékű lenne minél nagyobbat építeni, illetve minél inkább kitűnni valamilyen tematikus vonal alkalmazásával – a Kreml, a távolkeleti, illetve olasz városok stílusa mind megjelentek utunk során. A szállodák tengerparti sorát csak a golfpályák gyönyörűen gondozott zöldje szakította meg.

    A szállás elfoglalása után körbevezettek minket a nagyjából 3 hektár területen. A diákok 16 óráig dolgoztak. A vacsora előtt találkoztunk néhányukkal a bárban, illetve a park és szálloda területén. Meséltek a héten addig történtekről. Összeségében véve pozitív tapasztalatokról számoltak be. Várták a vasárnapot, mivel aznap számukra nem volt munkanap. Szerettek volna kicsit lazítani. Érezhető volt, hogy felengedtek, mivel elmondásuk alapján elég stresszes volt az első hét. 

    Vacsora után egyeztettük a diákokkal, hogy kinek melyik oktató lesz a felelőse a munkanaplók vezetéséért. Néhányan elég kimerültek voltak, ők vacsora után mentek pihenni, a többiek 23 óráig kaptak kimenőt.

    Vasárnap a pihenés és a csapatépítés volt a két fő cél. A diákok és a tanárok is egésznapos szabadprogramot kaptak a hét zárásaként. Reggel a bazárban indult a napunk. Délután szerencsére jó időnk volt, így a bátrabbak megmártóztak a tengerben.

    A hétfő a diákok számára munkával folytatódott. Ekkorra már tanári csapatunk teljesen összerázódott a bethlenes kollégákkal, és sikerült megismerni mindkét iskola tanulóit, akik mindannyian örömmel vették a jelenlétünket.

    A héten minden nap önállóan kellett a diákoknak főzni, sütni, a vasárnap közösen átbeszéltek alapján. A legtöbben most döbbentek rá, hogy tudnak egyedül boldogulni a konyhán. A héten a szakácsok hortobágyi húsos palacsintát és tárkonyos csirkeragulevest, Csokonai levest, palóc és húslevest készítettek vacsorára. A cukrászok barackmagot, Rigó Jancsit, képviselőfánkot, almás rácsos pitét, és zserbót sütöttek.

    Kedden mi, tanárok egy török iskolát látogattunk meg. Itt a tanítási órák és konyhalátogatás mellett részünk volt egy iskolai ünnepségben, és a tornateremben kipróbáltuk a mobil curling pályát is. (Nagyon szuper, jó lenne a mi iskolánkban is!)

    A hét folyamán több szállodát is felkerestünk, meglátogattuk diákjainkat is a munkahelyeiken, több alkalommal is kísértük őket a bazárba, de volt lehetőség a szállodai wellness részleg használatára is. Sajnos az időjárás nem tette lehetővé, hogy újra megmártózzunk a tengerben. Csütörtök este a Land of Legends bevásárló- és szórakoztató központot látogattuk meg, ami mindenki számára nagy élmény volt.

    Pénteken a délig tartó munka után a török fogadó partnerünk, a szálloda HR vezetője, illetve vezető menedzsere tartott angol nyelvű tájékoztatót, és értékelte az Erasmus programot, majd a tanulók és az oktatók egyaránt átvehették a tanúsító okleveleiket. A nap karaoke esttel zárult.

    Szombaton a korai kelés után a napfelkeltében gyönyörködve, busszal indultunk a reptérre, majd haza.

    A diákok véleménye alapján ez a program csodálatos lehetőség volt számukra, melynek során bepillanthattak egy teljesen más kultúra életébe. Megtapasztalták az önálló munkavégzés örömét és nehézségeit, a csoportként működés, összetartozás érzését. Kereskedő szakosként úgy gondolom, hogy az értékesítési munkát, ügyfélkapcsolatokat, vevőkiszolgálást előtérbe helyezve a kereskedő tanulóknak is sok hasznos tapasztalatot nyújtana egy ilyen program.

     

    Szabóné Ákos Zsuzsánna 

    oktató

    GALÉRIA

    Programzáró hetünk Törökországban

    Erasmus_Török (2).jpg
    Erasmus_Török (14).jpg
    Erasmus_Török (9).jpg

    KAPCSOLÓDÓ HÍREK


    Rég várt fejlesztés

    Rég várt fejlesztés

    Korszerű és felszerelt környezetben sportolhatnak a Debreceni SZC Kereskedelmi és Vendéglátóipari Technikum és Szakképző Iskola tanulói, valamint a DSZC-Eötvös DSE fiataljai. A Keri tornaterme teljesen megújult, energetikai fejlesztés és számos új taneszköz is szolgálja ezután az egészségre nevelést az intézményben.

    2025. ápr. 2.


    Beke Ivett

    A KERI sikerei a VII. Schnitta Sámuel Országos Emlékversenyen

    A KERI sikerei a VII. Schnitta Sámuel Országos Emlékversenyen

    2025. március 25–27. között Miskolcon rendezték meg a VII. Schnitta Sámuel Emlékverseny Országos Döntőjét, ahol az ország legtehetségesebb vendéglátós tanulói mérhették össze tudásukat. A verseny döntőjébe nyolc csapat került be, köztük iskolánk diákjai, akiknek sikerült kiemelkedő teljesítményt nyújtani, és értékes díjakkal tértek haza. Cukrász tanulónk tányérdesszertje különdíjat érdemelt ki, míg pincértanulóink a díszasztal terítési versenyszámban a 3. helyet szerezték meg.

    2025. ápr. 2.


    DSZC Kereskedelmi

    A Víz Világnapja

    A Víz Világnapja

    A víz élet! Tudtad, hogy a Föld édesvízkészlete korlátozott, és egyre nagyobb szükség van a tudatos vízhasználatra? Ma, a Víz Világnapján különösen fontos, hogy odafigyeljünk erre az értékes kincsre! Te mit teszel azért, hogy spórolj a vízzel? Iskolánkban tegnap tettünk egy közös megmozdulást ennek kapcsán.

    2025. márc. 22.


    DSZC Kereskedelmi


    Partnereink

    SZC logo

    Debreceni Szakképzési Centrum


    Debreceni SZC Kereskedelmi és Vendéglátóipari Technikum és Szakképző Iskola

    4027 Debrecen, Vénkert u. 2.

    Telefon: +3652/413-113, +3652/413-255 (Iskolai ügyintézés)

    E-mail: kereskedelmi.debrecen@gmail.com

    OM azonosító: 203033/013

    Felnőttképzési nyilvántartás száma: B/2021/002422


    2025Debreceni SZC Kereskedelmi és Vendéglátóipari Technikum és Szakképző Iskola