Hírek
2025. márc. 27.
DSZC Kereskedelmi
Programzáró hetünk Törökországban
2025. március 15-én sikeresen megérkeztünk Belek üdülővárosába.

A repülőtérről autóbusszal egy kis városnézés közben megismerkedtünk a török kultúrával, szokásokkal. A legérdekesebbek az üvegházas vagy fóliás zöldség-, és gyümölcstermesztés technikái és módszerei voltak, melyről tovább bővültek ismereteink. (A rengeteg üvegház már a repülőgép ablakaiból is jól látszott, nagy magasságból még nem is tudtuk megállapítani, mi ez a szinte mindent beborító szürke és fehér hengerszerű valami.) Mindemellett a hotelek nagysága és díszítettsége volt érdekes számunkra. Mintha presztízsértékű lenne minél nagyobbat építeni, illetve minél inkább kitűnni valamilyen tematikus vonal alkalmazásával – a Kreml, a távolkeleti, illetve olasz városok stílusa mind megjelentek utunk során. A szállodák tengerparti sorát csak a golfpályák gyönyörűen gondozott zöldje szakította meg.
A szállás elfoglalása után körbevezettek minket a nagyjából 3 hektár területen. A diákok 16 óráig dolgoztak. A vacsora előtt találkoztunk néhányukkal a bárban, illetve a park és szálloda területén. Meséltek a héten addig történtekről. Összeségében véve pozitív tapasztalatokról számoltak be. Várták a vasárnapot, mivel aznap számukra nem volt munkanap. Szerettek volna kicsit lazítani. Érezhető volt, hogy felengedtek, mivel elmondásuk alapján elég stresszes volt az első hét.
Vacsora után egyeztettük a diákokkal, hogy kinek melyik oktató lesz a felelőse a munkanaplók vezetéséért. Néhányan elég kimerültek voltak, ők vacsora után mentek pihenni, a többiek 23 óráig kaptak kimenőt.
Vasárnap a pihenés és a csapatépítés volt a két fő cél. A diákok és a tanárok is egésznapos szabadprogramot kaptak a hét zárásaként. Reggel a bazárban indult a napunk. Délután szerencsére jó időnk volt, így a bátrabbak megmártóztak a tengerben.
A hétfő a diákok számára munkával folytatódott. Ekkorra már tanári csapatunk teljesen összerázódott a bethlenes kollégákkal, és sikerült megismerni mindkét iskola tanulóit, akik mindannyian örömmel vették a jelenlétünket.
A héten minden nap önállóan kellett a diákoknak főzni, sütni, a vasárnap közösen átbeszéltek alapján. A legtöbben most döbbentek rá, hogy tudnak egyedül boldogulni a konyhán. A héten a szakácsok hortobágyi húsos palacsintát és tárkonyos csirkeragulevest, Csokonai levest, palóc és húslevest készítettek vacsorára. A cukrászok barackmagot, Rigó Jancsit, képviselőfánkot, almás rácsos pitét, és zserbót sütöttek.
Kedden mi, tanárok egy török iskolát látogattunk meg. Itt a tanítási órák és konyhalátogatás mellett részünk volt egy iskolai ünnepségben, és a tornateremben kipróbáltuk a mobil curling pályát is. (Nagyon szuper, jó lenne a mi iskolánkban is!)
A hét folyamán több szállodát is felkerestünk, meglátogattuk diákjainkat is a munkahelyeiken, több alkalommal is kísértük őket a bazárba, de volt lehetőség a szállodai wellness részleg használatára is. Sajnos az időjárás nem tette lehetővé, hogy újra megmártózzunk a tengerben. Csütörtök este a Land of Legends bevásárló- és szórakoztató központot látogattuk meg, ami mindenki számára nagy élmény volt.
Pénteken a délig tartó munka után a török fogadó partnerünk, a szálloda HR vezetője, illetve vezető menedzsere tartott angol nyelvű tájékoztatót, és értékelte az Erasmus programot, majd a tanulók és az oktatók egyaránt átvehették a tanúsító okleveleiket. A nap karaoke esttel zárult.
Szombaton a korai kelés után a napfelkeltében gyönyörködve, busszal indultunk a reptérre, majd haza.
A diákok véleménye alapján ez a program csodálatos lehetőség volt számukra, melynek során bepillanthattak egy teljesen más kultúra életébe. Megtapasztalták az önálló munkavégzés örömét és nehézségeit, a csoportként működés, összetartozás érzését. Kereskedő szakosként úgy gondolom, hogy az értékesítési munkát, ügyfélkapcsolatokat, vevőkiszolgálást előtérbe helyezve a kereskedő tanulóknak is sok hasznos tapasztalatot nyújtana egy ilyen program.
Szabóné Ákos Zsuzsánna
oktató
GALÉRIA
Programzáró hetünk Törökországban



KAPCSOLÓDÓ HÍREK

Rég várt fejlesztés
Korszerű és felszerelt környezetben sportolhatnak a Debreceni SZC Kereskedelmi és Vendéglátóipari Technikum és Szakképző Iskola tanulói, valamint a DSZC-Eötvös DSE fiataljai. A Keri tornaterme teljesen megújult, energetikai fejlesztés és számos új taneszköz is szolgálja ezután az egészségre nevelést az intézményben.
2025. ápr. 2.
Beke Ivett

A KERI sikerei a VII. Schnitta Sámuel Országos Emlékversenyen
2025. március 25–27. között Miskolcon rendezték meg a VII. Schnitta Sámuel Emlékverseny Országos Döntőjét, ahol az ország legtehetségesebb vendéglátós tanulói mérhették össze tudásukat. A verseny döntőjébe nyolc csapat került be, köztük iskolánk diákjai, akiknek sikerült kiemelkedő teljesítményt nyújtani, és értékes díjakkal tértek haza. Cukrász tanulónk tányérdesszertje különdíjat érdemelt ki, míg pincértanulóink a díszasztal terítési versenyszámban a 3. helyet szerezték meg.
2025. ápr. 2.
DSZC Kereskedelmi

A Víz Világnapja
A víz élet! Tudtad, hogy a Föld édesvízkészlete korlátozott, és egyre nagyobb szükség van a tudatos vízhasználatra? Ma, a Víz Világnapján különösen fontos, hogy odafigyeljünk erre az értékes kincsre! Te mit teszel azért, hogy spórolj a vízzel? Iskolánkban tegnap tettünk egy közös megmozdulást ennek kapcsán.
2025. márc. 22.
DSZC Kereskedelmi