SZC logo

Debreceni Szakképzési Centrum

OM kód: 203033/013 | 4027 Debrecen, Vénkert u. 2.

Intézmény logo

Debreceni SZC Kereskedelmi és Vendéglátóipari Technikum és Szakképző Iskola

HírekKözérdekű adatokCLASSROOMKRÉTA
Széchenyi 2020

Hírek

2025. ápr. 16.


DSZC Kereskedelmi

    Zöld böjt - Étkezz szezonálisan!

    Ma már elképzelni sem tudnánk, hogy ne legyen paradicsom télen, vagy ne kapjunk epret karácsonykor. Bármikor megvásárolhatjuk a paradicsomot, epret vagy akár a dinnyét – még télen is. De elgondolkodtál már azon, honnan jönnek ezek az ételek, és miért lenne jobb, ha inkább azt ennéd, aminek épp a szezonja van?

    Zöld böjt - Étkezz szezonálisan!

    Egy kis történelem:

    Az 1980-as évektől kezdve vált egyre gyakoribbá, hogy szinte bármilyen zöldséget vagy gyümölcsöt egész évben meg lehet vásárolni. Ennek több oka volt:

    • Nemzetközi szállítás fejlődése
    • Üvegházas termesztés terjedése
    • Tartósító technológiák fejlődése
    • Szupermarketek elterjedése

    De ez nem feltétlenül jó minden szempontból!

    • A környezeti hatások nagyok (szállítás, energiafogyasztás)
    • Sokszor az íz és tápanyag elmarad a szezonális, helyi termékektől
    • A helyi gazdák hátrányba kerülhetnek az olcsón behozott áruk miatt

    A szezonális étkezés azt jelenti, hogy azt esszük, amit az adott évszak természetesen kínál. Ez nemcsak egészségesebb, finomabb és olcsóbb, de a környezetet is kíméli. Különösen fontos ez a tudás azoknak, akik a vendéglátásban tanulnak vagy dolgoznak!

    Miért jó ez neked?

    • Finomabb és frissebb 
    • Egészségesebb
    • Olcsóbb

    És miért jó a bolygónak?

    • Kevesebb szállítás 
    • Kevesebb vegyszer 
    • Támogatod a helyi termelőket 

    Soha nem késő elkezdeni, válaszd Te is a szezonális zöldségeket, gyümölcsöket az étkezésed során!  Hogyan kezdj bele?

    Nézz körül a piacon vagy a helyi boltban! Kérdezd meg, mi a szezonális épp most.

    Kérj receptet a családtól vagy keress neten! Nagyon sok ötletes étel van, amit te is könnyen el tudsz készíteni. Kísérletezz! Ne félj új ízeket kipróbálni – lehet, hogy a spenót a kedvenceddé válik!

    Étkezz szezonálisan – legyen friss, finom és Földbarát!

    KAPCSOLÓDÓ HÍREK


    Keris diákok sikerei a Pelikán Kupán

    Keris diákok sikerei a Pelikán Kupán

    A Jász-Nagykun Szolnok Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara 2025. ápilis12-én immár 18. alkalommal rendezte meg a Pelikán Gasztronómiai Kupát Szolnokon. Az országos szintű megmérettetésen iskolánk, a DSZC Kereskedelmi és Vendéglátóipari Technikum és Szakképző Iskola is indult.

    2025. ápr. 16.


    DSZC Kereskedelmi

    Bravúros szereplés az OSZKTV humán tantárgyi döntőjében

    Bravúros szereplés az OSZKTV humán tantárgyi döntőjében

    Immár negyedik éve sikerült bekerülnünk az Országos Szakképző Iskolai Közismeretei Tanulmányi Verseny országos döntőjébe. Ennek a közismereti versenynek évtizedes hagyományai vannak. A háromfordulós versenyt kizárólag a szakképzésben tanulók számára hirdetik meg humán, reál és komplex tantárgycsoportban.

    2025. ápr. 16.


    DSZC Kereskedelmi

    Zöld böjt – a 9. b osztály rajzaival

    Zöld böjt – a 9. b osztály rajzaival

    A 9. b osztály tanulóival a Zöld böjt programban rajzokat készítettünk természetismeret órán a különböző témákkal kapcsolatban.

    2025. ápr. 15.


    DSZC Kereskedelmi


    Partnereink

    SZC logo

    Debreceni Szakképzési Centrum


    Debreceni SZC Kereskedelmi és Vendéglátóipari Technikum és Szakképző Iskola

    4027 Debrecen, Vénkert u. 2.

    Telefon: +3652/413-113, +3652/413-255 (Iskolai ügyintézés)

    E-mail: kereskedelmi.debrecen@gmail.com

    OM azonosító: 203033/013

    Felnőttképzési nyilvántartás száma: B/2021/002422


    2025Debreceni SZC Kereskedelmi és Vendéglátóipari Technikum és Szakképző Iskola