Hírek
2025. ápr. 16.
DSZC Kereskedelmi
Zöld böjt - Étkezz szezonálisan!
Ma már elképzelni sem tudnánk, hogy ne legyen paradicsom télen, vagy ne kapjunk epret karácsonykor. Bármikor megvásárolhatjuk a paradicsomot, epret vagy akár a dinnyét – még télen is. De elgondolkodtál már azon, honnan jönnek ezek az ételek, és miért lenne jobb, ha inkább azt ennéd, aminek épp a szezonja van?

Egy kis történelem:
Az 1980-as évektől kezdve vált egyre gyakoribbá, hogy szinte bármilyen zöldséget vagy gyümölcsöt egész évben meg lehet vásárolni. Ennek több oka volt:
- Nemzetközi szállítás fejlődése
- Üvegházas termesztés terjedése
- Tartósító technológiák fejlődése
- Szupermarketek elterjedése
De ez nem feltétlenül jó minden szempontból!
- A környezeti hatások nagyok (szállítás, energiafogyasztás)
- Sokszor az íz és tápanyag elmarad a szezonális, helyi termékektől
- A helyi gazdák hátrányba kerülhetnek az olcsón behozott áruk miatt
A szezonális étkezés azt jelenti, hogy azt esszük, amit az adott évszak természetesen kínál. Ez nemcsak egészségesebb, finomabb és olcsóbb, de a környezetet is kíméli. Különösen fontos ez a tudás azoknak, akik a vendéglátásban tanulnak vagy dolgoznak!
Miért jó ez neked?
- Finomabb és frissebb
- Egészségesebb
- Olcsóbb
És miért jó a bolygónak?
- Kevesebb szállítás
- Kevesebb vegyszer
- Támogatod a helyi termelőket
Soha nem késő elkezdeni, válaszd Te is a szezonális zöldségeket, gyümölcsöket az étkezésed során! Hogyan kezdj bele?
Nézz körül a piacon vagy a helyi boltban! Kérdezd meg, mi a szezonális épp most.
Kérj receptet a családtól vagy keress neten! Nagyon sok ötletes étel van, amit te is könnyen el tudsz készíteni. Kísérletezz! Ne félj új ízeket kipróbálni – lehet, hogy a spenót a kedvenceddé válik!
Étkezz szezonálisan – legyen friss, finom és Földbarát!
KAPCSOLÓDÓ HÍREK

Szakács tanulónk az élen
Több mint 50 szakmában közel kétszáz diák mérte össze tudását a XVIII. Szakma Sztár Fesztiválon április 28-án és 29-én Budapesten. A Debreceni Szakképzési Centrum tanulói idén is remekül szerepeltek: 13 éremmel tértek haza a megmérettetésről.
2025. máj. 14.
DSZC Kereskedelmi

Tanulmányi kiránduláson Gyulán
2025. május 7-8-án osztályunk tanulmányi kiránduláson vett részt Gyulán, ahová osztályfőnökük, Sándor-Simai Szilvia és testnevelő tanáruk, Nagy Balázs is velük tartottak.
2025. máj. 14.
DSZC Kereskedelmi

Keris diákok Franciaországban
Az Erasmus+ mobilitási program keretében áprilisban hat keris diák utazhatott szakmai gyakorlatra Franciaországba.
2025. máj. 12.
DSZC Kereskedelmi