Hírek
2025. ápr. 16.
DSZC Kereskedelmi
Zöld böjt - Étkezz szezonálisan!
Ma már elképzelni sem tudnánk, hogy ne legyen paradicsom télen, vagy ne kapjunk epret karácsonykor. Bármikor megvásárolhatjuk a paradicsomot, epret vagy akár a dinnyét – még télen is. De elgondolkodtál már azon, honnan jönnek ezek az ételek, és miért lenne jobb, ha inkább azt ennéd, aminek épp a szezonja van?

Egy kis történelem:
Az 1980-as évektől kezdve vált egyre gyakoribbá, hogy szinte bármilyen zöldséget vagy gyümölcsöt egész évben meg lehet vásárolni. Ennek több oka volt:
- Nemzetközi szállítás fejlődése
- Üvegházas termesztés terjedése
- Tartósító technológiák fejlődése
- Szupermarketek elterjedése
De ez nem feltétlenül jó minden szempontból!
- A környezeti hatások nagyok (szállítás, energiafogyasztás)
- Sokszor az íz és tápanyag elmarad a szezonális, helyi termékektől
- A helyi gazdák hátrányba kerülhetnek az olcsón behozott áruk miatt
A szezonális étkezés azt jelenti, hogy azt esszük, amit az adott évszak természetesen kínál. Ez nemcsak egészségesebb, finomabb és olcsóbb, de a környezetet is kíméli. Különösen fontos ez a tudás azoknak, akik a vendéglátásban tanulnak vagy dolgoznak!
Miért jó ez neked?
- Finomabb és frissebb
- Egészségesebb
- Olcsóbb
És miért jó a bolygónak?
- Kevesebb szállítás
- Kevesebb vegyszer
- Támogatod a helyi termelőket
Soha nem késő elkezdeni, válaszd Te is a szezonális zöldségeket, gyümölcsöket az étkezésed során! Hogyan kezdj bele?
Nézz körül a piacon vagy a helyi boltban! Kérdezd meg, mi a szezonális épp most.
Kérj receptet a családtól vagy keress neten! Nagyon sok ötletes étel van, amit te is könnyen el tudsz készíteni. Kísérletezz! Ne félj új ízeket kipróbálni – lehet, hogy a spenót a kedvenceddé válik!
Étkezz szezonálisan – legyen friss, finom és Földbarát!
KAPCSOLÓDÓ HÍREK

Keris diákok sikerei a Pelikán Kupán
A Jász-Nagykun Szolnok Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara 2025. ápilis12-én immár 18. alkalommal rendezte meg a Pelikán Gasztronómiai Kupát Szolnokon. Az országos szintű megmérettetésen iskolánk, a DSZC Kereskedelmi és Vendéglátóipari Technikum és Szakképző Iskola is indult.
2025. ápr. 16.
DSZC Kereskedelmi

Bravúros szereplés az OSZKTV humán tantárgyi döntőjében
Immár negyedik éve sikerült bekerülnünk az Országos Szakképző Iskolai Közismeretei Tanulmányi Verseny országos döntőjébe. Ennek a közismereti versenynek évtizedes hagyományai vannak. A háromfordulós versenyt kizárólag a szakképzésben tanulók számára hirdetik meg humán, reál és komplex tantárgycsoportban.
2025. ápr. 16.
DSZC Kereskedelmi

Zöld böjt – a 9. b osztály rajzaival
A 9. b osztály tanulóival a Zöld böjt programban rajzokat készítettünk természetismeret órán a különböző témákkal kapcsolatban.
2025. ápr. 15.
DSZC Kereskedelmi