SZC logo

Debreceni Szakképzési Centrum

OM kód: 203033/013 | 4027 Debrecen, Vénkert u. 2.

Intézmény logo

Debreceni SZC Kereskedelmi és Vendéglátóipari Technikum és Szakképző Iskola

HírekKözérdekű adatokCLASSROOMKRÉTA
Széchenyi 2020

Hírek

2025. ápr. 16.


DSZC Kereskedelmi

    Zöld böjt - Étkezz szezonálisan!

    Ma már elképzelni sem tudnánk, hogy ne legyen paradicsom télen, vagy ne kapjunk epret karácsonykor. Bármikor megvásárolhatjuk a paradicsomot, epret vagy akár a dinnyét – még télen is. De elgondolkodtál már azon, honnan jönnek ezek az ételek, és miért lenne jobb, ha inkább azt ennéd, aminek épp a szezonja van?

    Zöld böjt - Étkezz szezonálisan!

    Egy kis történelem:

    Az 1980-as évektől kezdve vált egyre gyakoribbá, hogy szinte bármilyen zöldséget vagy gyümölcsöt egész évben meg lehet vásárolni. Ennek több oka volt:

    • Nemzetközi szállítás fejlődése
    • Üvegházas termesztés terjedése
    • Tartósító technológiák fejlődése
    • Szupermarketek elterjedése

    De ez nem feltétlenül jó minden szempontból!

    • A környezeti hatások nagyok (szállítás, energiafogyasztás)
    • Sokszor az íz és tápanyag elmarad a szezonális, helyi termékektől
    • A helyi gazdák hátrányba kerülhetnek az olcsón behozott áruk miatt

    A szezonális étkezés azt jelenti, hogy azt esszük, amit az adott évszak természetesen kínál. Ez nemcsak egészségesebb, finomabb és olcsóbb, de a környezetet is kíméli. Különösen fontos ez a tudás azoknak, akik a vendéglátásban tanulnak vagy dolgoznak!

    Miért jó ez neked?

    • Finomabb és frissebb 
    • Egészségesebb
    • Olcsóbb

    És miért jó a bolygónak?

    • Kevesebb szállítás 
    • Kevesebb vegyszer 
    • Támogatod a helyi termelőket 

    Soha nem késő elkezdeni, válaszd Te is a szezonális zöldségeket, gyümölcsöket az étkezésed során!  Hogyan kezdj bele?

    Nézz körül a piacon vagy a helyi boltban! Kérdezd meg, mi a szezonális épp most.

    Kérj receptet a családtól vagy keress neten! Nagyon sok ötletes étel van, amit te is könnyen el tudsz készíteni. Kísérletezz! Ne félj új ízeket kipróbálni – lehet, hogy a spenót a kedvenceddé válik!

    Étkezz szezonálisan – legyen friss, finom és Földbarát!

    KAPCSOLÓDÓ HÍREK


    Szakács tanulónk az élen

    Szakács tanulónk az élen

    Több mint 50 szakmában közel kétszáz diák mérte össze tudását a XVIII. Szakma Sztár Fesztiválon április 28-án és 29-én Budapesten. A Debreceni Szakképzési Centrum tanulói idén is remekül szerepeltek: 13 éremmel tértek haza a megmérettetésről.

    2025. máj. 14.


    DSZC Kereskedelmi

    Tanulmányi kiránduláson Gyulán

    Tanulmányi kiránduláson Gyulán

    2025. május 7-8-án osztályunk tanulmányi kiránduláson vett részt Gyulán, ahová osztályfőnökük, Sándor-Simai Szilvia és testnevelő tanáruk, Nagy Balázs is velük tartottak.

    2025. máj. 14.


    DSZC Kereskedelmi

    Keris diákok Franciaországban

    Keris diákok Franciaországban

    Az Erasmus+ mobilitási program keretében áprilisban hat keris diák utazhatott szakmai gyakorlatra Franciaországba.

    2025. máj. 12.


    DSZC Kereskedelmi


    Partnereink

    SZC logo

    Debreceni Szakképzési Centrum


    Debreceni SZC Kereskedelmi és Vendéglátóipari Technikum és Szakképző Iskola

    4027 Debrecen, Vénkert u. 2.

    Telefon: +3652/413-113, +3652/413-255 (Iskolai ügyintézés)

    E-mail: kereskedelmi.debrecen@gmail.com

    OM azonosító: 203033/013

    Felnőttképzési nyilvántartás száma: B/2021/002422


    2025Debreceni SZC Kereskedelmi és Vendéglátóipari Technikum és Szakképző Iskola