Turizmus-vendéglátás ágazat 5 éves képzése, amely érettségivel és technikusioklevél megszerzésével zárul.
Kinek ajánlott ez a képzés?
Azoknak a fiataloknak ajánlott, akik szeretnek alkotni, érdekli őket a szervezés, logisztika. Jó kommunikációs készséggel, problémamegoldó képességgel, empátiátiával, jó szervezőkészséggel és kreativitással, valamint együttműködő képességgel rendelkeznek. Azoknak is ajánlott, akik szakirányú felsőfokú tanulmányokat szeretnének folytatni a későbbiekben.
Mit fog tanulni?
Munkavállalói ismeretek
Munkavállalói idegen nyelv
A munka világa
Termelési, értékesítési és turisztikai alapismeretek
Rendezvényszervezési ismeretek
Vendégtéri ismeretek
Étel és italismeret
Értékesítési ismeretek
Gazdálkodás és ügyviteli ismeretek
Üzleti menedzsment
Marketing és protokoll
Mit dolgozik munkája során, aki elvégzi ezt a képzést?
- alkalmazza a működési szabályokat;
- üzleti levelezést folytat;
- kínálatot tervez, étlap-itallapot állít össze;
- figyelemmel kíséri az árukészletet;
- megköti a szállítási szerződéseket, megrendeléseket készít;
- kapcsolatot tart a szállítókkal;
- figyelemmel kíséri az üzleti gazdálkodást;
- biztosítja az üzemeltetés tárgyi feltételeit;
- kialakítja és fenntartja az üzleti arculatot;
- ajánlatot készít megrendelők részére;
- rendezvényeket tervez, szervez és lebonyolít;
- áruk beszerzése és árképzés;
- nyilvántartja a készletszinteket és pénzügyi tranzakciókat;
- tárgyal az ügyfelekkel;
- kialakítja a dolgozók munkabeosztását, betanítja és felügyeli a felszolgáló- és konyhai személyzetet;
- nyomon követi az aktuális trendeket, nyitott az újdonságok megismerésére.
A vendégtéri szaktechnikus a vendéglátó egységben a beszerzési-raktározási, termelési, értékesítési tevékenységet végzi, irányítja. Kialakítja annak üzletpolitikáját és marketing stratégiáját, ápolja az üzleti és vendégkapcsolatokat, folyamatosan gondoskodik a megfelelő árukészletről. Megtervezi, vezeti, koordinálja és ellenőrzi a vendéglátó egység működését, amelyek vendéglátóipari szolgáltatásokat nyújtanak.
Hol tud elhelyezkedni?
A szakképzettségget végzett szakemberek kiválóan el tudnak helyezkedni a munkaerőpiacon.Saját vállalkozást indíthat, dolgozhat vezetői beosztásban vendéglátó egységekben.
Felvételi eljárás
A felvétel feltétele: a szakmai egészségügyi alkalmasság a kereskedelem ágazatban; a szakmai egészségügyi és pályaalkalmasság a vendéglátóipar ágazatban.
Felvétel: tanulmányi eredmények alapján
Pontszámítás: az általános iskolában elért eredmény (7. osztályos év végi, 8. osztályos félévi érdemjegy magyar, matematika, kémia, történelem, idegen nyelv tantárgyakból hozott pontok).
Azonos teljesítményű felvételizők esetén előnyben kell részesíteni a halmozottan hátrányos helyzetű tanulókat, ezt követően a debrecenieket, harmadsorban azt a tanulót, akinek testvére, szülője az iskola tanulója (volt).
- Tanulmányi területi kód: 0314
- Felvehető tanulók száma: 32 fő
- Ágazat megnevezése: Turizmus -Vendéglátás
- Megszerezhető szakképesítés: 510132308 Vendégtéri szaktechnikus érettségivel
- Képzési idő: 5 évfolyamos
- Foglalkozásegészségügyi- és pályaalkalmassági vizsgálat szükséges.
A technikusi képzés folyamán biztosítjuk a nyelvvizsga felkészítést.