- Tanulmányi területi kód: 0313
- Ágazat megnevezése: Turizmus -Vendéglátás
- Megszerezhető szakképesítés: 510132306 Szakács szaktechnikus érettségivel
- Képzési idő: 5 évfolyamos
- Foglalkozásegészségügyi- és pályaalkalmassági viszgálat szükséges
- Felvehető tanulók száma: 32 fő
A technikusi képzés folyamán biztosítjuk a nyelvvizsga felkészítést.
Felvétel: tanulmányi eredmények alapján
Pontszámítás: az általános iskolában elért eredmény (7. osztályos év végi, 8. osztályos félévi érdemjegy magyar, matematika, kémia, történelem, idegen nyelv tantárgyakból hozott pontok). Azonos teljesítményű felvételizők esetén előnyben kell részesíteni a halmozottan hátrányos helyzetű tanulókat, ezt követően a debrecenieket, harmadsorban azt a tanulót, akinek testvére, szülője az iskola tanulója (volt).
Kinek ajánlott ez a képzés?
Aki remek ízérzékkel, jó kommunikációs készséggel, jó problémamegoldó képességgel, empátiával, jó szervezőkészséggel, kreativitással és együttműködő képességgel rendelkezik. A szakma jó választás mindazoknak, akik szeretnek alkotni, munkájukkal örömet szerezni másoknak, érdekli őket a szervezés és a logisztika. Remek választás azok számára is, akik nyitottak szakirányú felsőfokú tanulmányok folytatására.
Mit fog tanulni?
Munkavállalói ismeretek. Munkavállalói idegen nyelv. IKT a vendéglátásban. Termelési, értékesítési és turisztikai alapismeretek. Konyhai berendezések-gépek ismerete, kezelése, programozása. Ételkészítés-technológiai ismeretek. Ételek tálalása. Anyaggazdálkodás, adminisztráció, elszámoltatás.
Hol tud elhelyezkedni?
A szakképzettséggel a végzett szakemberek kiválóan el tudnak helyezkedni a munkaerőpiacon, jó perspektívát és változatos feladatokat kínál. Részt vehet a vendéglátás irányításában. Közép és felsővezetői feladatokat láthat el/pl.élelmezésvezető, élelmezésvezető -helyettes/. Konyhákon az ételkészítésben is részt vehet.