- Tanulmányi területi kód: 0319
- Ágazat megnevezése: Turizmus-vendéglátás
- Megszerezhető szakképesítés: 410132305 Szakács
- Képzési idő: 3 évfolyamos
- Foglalkozásegészségügyi- és pályaalkalmassági vizsgálat szükséges
- Felvehető tanulók száma: 32 fő
Felvétel: tanulmányi eredmények alapján
Pontszámítás: az általános iskolában elért eredmény (7. osztályos év végi, 8. osztályos félévi érdemjegy magyar, matematika, kémia, történelem, idegen nyelv tantárgyakból hozott pontok). Azonos teljesítményű felvételizők esetén előnyben kell részesíteni a halmozottan hátrányos helyzetű tanulókat, ezt követően a debrecenieket, harmadsorban azt a tanulót, akinek testvére, szülője az iskola tanulója (volt).
Kinek ajánlott ez a képzés?
Azoknak a kreatív fiataloknak ajánljuk, akik szeretnek alkotni. Folyamatos fejlődésre és változatos munkára vágynak. A jó szakács egyénisége felismerhető az általa készített ételben. Kiválló választás azoknak, akik remek ízérzékkel, jó kommunikációs készséggel, jó problémamegoldó képességgel, kreativitással, együttműködő képességgel rendelkeznek.
Mit fog tanulni?
Munkavállalói ismeretek. Munkavállalói idegen nyelv. IKT a vendéglátásban. Termelési, értékesítési és turisztikai alapismeretek. Konyhai berendezések-gépek ismerete, kezelése, programozása. Ételkészítés-technológiai ismeretek. Ételek tálalása. Anyaggazdálkodás, adminisztráció, elszámoltatás.
Hol tud elhelyezkedni?
A szakképzettséggel a végzett szakemberek kiválóan el tudnak helyezkedni a munkaerőpiacon, jó perspektívát és változatos feladatokat. kínál. A vendéglátóipar termelési területén, kihelyezett vagy fix éttermi konyhán dolgozó szakember, aki több területen dolgozik, például közétkeztetésben, hidegkonyhán, protokoll-, vagy a la carte szakácsként.