SZC logo

Debreceni Szakképzési Centrum

OM kód: 203033/013 | 4027 Debrecen, Vénkert u. 2.

Intézmény logo

Debreceni SZC Kereskedelmi és Vendéglátóipari Technikum és Szakképző Iskola

HírekKözérdekű adatokCLASSROOMKRÉTA
Széchenyi 2020

Panziós-fogadós

Panziós-fogadós illusztráció

Turizmus-vendéglátás ágazat képzése, amely szakképzettség megszerzésével zárul. A panziós-fogadós feladatai rendkívül szerteágazóak, hiszen a szakma óriási fejlődésen ment és megy keresztül napjainkban is. A szakma szépsége, hogy a turizmus szereplőinek igényeit szolgálja ki. A panziós-fogadós óriási felelősséggel van felruházva, hiszen rendkívül sok feladatot kell egy személyben ellátnia.

Ajánlott minden fiatal számára, aki a vendéglátásban találja meg azokat a kihívásokat, amelyek érdeklik. Szereti a vendégeket, a turisztikai-vendéglátó tevékenységet hosszú távra tervezi.

KOMPETENCIAELVÁRÁS

Széleskörű tájékozottság, jó kommunikációs készség, problémamegoldó képesség, vendégszeretet, szervezőképesség.

A SZAKKÉPZETTSÉGGEL RENDELKEZŐ

  • üzemelteti a vendéglátóhelyet;
  • marketing tevékenységet végez;
  • vendégekkel, partnerekkel kapcsolatot tart;
  • karbantartásokat biztosít;
  • ügyel a vendéglátóhely környezetére;
  • vendégek számára programokat szervez;
  • logisztikai feladatokat ellát;
  • irányítja, szervezi és értékeli a munkatársak munkáját;
  • kapcsolatot tart más szolgáltatókkal, más szállásadókkal partneri viszonyt kialakítva működteti a vendéglátó egységét.

ISKOLASPECIFIKUS INFORMÁCIÓK A KÉPZÉSHEZ

Panziós - fogadós

Turizmus-vendéglátás ágazat 3 éves képzése, amely szakképzettség megszerzésével zárul.

Kinek ajánlott ez a képzés?

Azoknak, akik széleskörű  tájékozottsággal, jó kommunikációs készséggel, problémamegoldó képességgel, vendégszeretettel, szervezőképességgel rendelkeznek. Ajánlott minden fiatal számára, aki a vendéglátásban találja meg azokat a kihívásokat, amelyek érdeklik. Szereti a vendégeket, a turisztikai-vendéglátó tevékenységet hosszú távra tervezi.

Mit fog tanulni?

  • Konyhatechnológiai tevékenység
  • Cukrászati termékkészítés
  • Értékesítési tevékenység
  • Turizmus-vendéglátás

 Mit dolgozik munkája, során aki elvégzi a képzést?

  • üzemelteti a vendéglátóhelyet; marketig tevékenységet végez;
  • vendégekkel, partnerekkel kapcsolatot tart; konyhát üzemeltet;
  • karbantartásokat biztosítja;

  • ügyel a vendéglátóhely környezetére;

  • takarítást folyamatosan precízen biztosítja; vendégek számára programokat szervez;

  • logisztikai feladatokat ellát; gazdálkodási és pénzügyi ügyeket intéz;

  • munkavédelmi, balesetvédelmi, tűz és környezetvédelmi előírásokat betartja és betartatja; irányítja, szervezi és értékeli a munkatársak munkáját;

  • kapcsolatot tart más szolgáltatókkal, más szállásadókkal partneri viszonyt kialakítva működteti a vendéglátó egységét.

A panziós-fogadós feladatai rendkívül szerteágazóak, hiszen a szakma óriási fejlődésen ment és megy keresztül napjainkban is. A szakma szépsége, hogy a turizmus szereplőinek igényeit szolgálja ki, a panziós-fogadós óriási felelősséggel van felruházva, hiszen rendkívül sok feladatot kell egy személyben ellátnia.

Hol tud elhelyezkedni?

A szakképzettséggel a végzett szakemberek kiválóan el tudnak helyezkedni a munkaerőpiacon. Dolgozhat különböző fogadókban, szállodákban,  turisztikai-vendéglátó tevékenységek elvégzésében: Panzióvezető, kollégiumigazgató, szállodavezető, recepcióvezető (szállodai), turistaszálló-vezető, vendéglátó egységvezető, családi panzió vezetője, falusi vendéglátó, panziós.

Felvételi eljárás

A felvétel feltétele: a szakmai egészségügyi alkalmasság a kereskedelem ágazatban; a szakmai egészségügyi és pályaalkalmasság a vendéglátóipar ágazatban.

Felvétel: tanulmányi eredmények alapján

Pontszámítás: az általános iskolában elért eredmény (7. osztályos év végi, 8. osztályos félévi érdemjegy magyar, matematika, kémia, történelem, idegen nyelv tantárgyakból hozott pontok).

Azonos teljesítményű felvételizők esetén előnyben kell részesíteni a halmozottan hátrányos helyzetű tanulókat, ezt követően a debrecenieket, harmadsorban azt a tanulót, akinek testvére, szülője az iskola tanulója (volt).

  • Tanulmányi területi kód: 0317
  • Felvehető tanulók száma: 16 fő
  • Ágazat megnevezése: Turizmus-vendéglátás
  • Megszerezhető szakképesítés: 410132303 Panziós- fogadós
  • Képzési idő: 3 évfolyamos
  • Foglalkozásegészségügyi- és pályaalkalmassági vizsgálat szükséges.

 


Partnereink

SZC logo

Debreceni Szakképzési Centrum


Debreceni SZC Kereskedelmi és Vendéglátóipari Technikum és Szakképző Iskola

4027 Debrecen, Vénkert u. 2.

Telefon: +3652/413-113, +3652/413-255 (Iskolai ügyintézés)

E-mail: kereskedelmi.debrecen@gmail.com

OM azonosító: 203033/013

Felnőttképzési nyilvántartás száma: B/2021/002422


2024Debreceni SZC Kereskedelmi és Vendéglátóipari Technikum és Szakképző Iskola