SZC logo

Debreceni Szakképzési Centrum

OM kód: 203033/013 | 4027 Debrecen, Vénkert u. 2.

Intézmény logo

Debreceni SZC Kereskedelmi és Vendéglátóipari Technikum és Szakképző Iskola

HírekKözérdekű adatokCLASSROOMKRÉTA
Széchenyi 2020

Cukrász szaktechnikus

Cukrász szaktechnikus illusztráció

Turizmus-vendéglátás ágazat képzése, amely érettségivel és technikus szintű szakképzettség megszerzésével zárul. A cukrászatokban beszerzési-raktározási, termelési, értékesítési tevékenységet végez, irányít. Kialakítja az egység üzletpolitikáját és marketing stratégiáját, ápolja az üzleti és vendég kapcsolatokat, folyamatosan gondoskodik a megfelelő árukészletről. Megtervezi, vezeti, koordinálja és ellenőrzi a cukrászat működését.

Jó választás mindazoknak, akik szeretnek alkotni, munkájukkal örömet szerezni másoknak, jó kézügyességgel rendelkeznek, valamint érdekli őket a szervezés, logisztika. A szakképzettséggel a végzett szakemberek kiválóan el tudnak helyezkedni a munkaerőpiacon. Azoknak is ajánlott, akik szakirányú felsőfokú tanulmányokat szeretnének folytatni a későbbiekben.

KOMPETENCIAELVÁRÁS

Kézügyesség, esztétikai érzék, pontosság, jó ízérzékelés. Jó kommunikációs készség, problémamegoldó képesség, empátia, jó szervezőkészség, kreativitás, együttműködő képesség, nagy terhelhetőség, stressztűrő képesség.

A SZAKKÉPZETTSÉGGEL RENDELKEZŐ

  • irányítja, szervezi, ellenőrzi — tulajdonosként, alkalmazottként — az árubeszerzési, a raktározási, a termelési, az értékesítési és kiszállítási tevékenységeket;
  • termelési tevékenységet végez, cukrászsüteményeket, fagylaltokat, bonbonokat, alkalmi díszmunkákat állít elő, összehangolja, ellenőrzi a különböző termelési munkafolyamatokat;
  • értékesítő tevékenységet végez, foglalkozik a vendégek visszajelzéseivel, panaszaival, felvetéseivel folyamatosan gondoskodik a megfelelő árukészletről;
  • a cukrászvállalkozások üzemeltetéséhez szükséges vezetői, szervezői, gazdálkodási feladatot lát el;
  • közvetlenül kijelöli a feladatokat, elkészíti a munkaidő-beosztást, betanítja és felügyeli a cukrászat személyzetét, összehangolja, irányítja a munkavállalók tevékenységét, ellenőrzi a végzett munka minőségét;
  • ismeri és képes alkalmazni a szakterülete idegennyelvi szókincsét;
  • bemutatja, népszerűsíti (reklámozza) az egység szolgáltatásait, kialakítja az üzletpolitikát, a marketingstratégiát, a cégarculatot;
  • megtervezi az egység működését, üzleti tervet készít;
  • betartja és betartatja a HACCP előírásait;
  • megtervezi a cukrászdai választékot, az aktuális jogszabályoknak megfelelő termékleírást, kalkulációt készít;
  • nyomon követi az aktuális szakmai trendeket, nyitott az új technológiák megismerésére.

ISKOLASPECIFIKUS INFORMÁCIÓK A KÉPZÉSHEZ

Turizmus-vendéglátás ágazat 5 éves képzése, amely érettségivel és technikusi oklevél megszerzésével zárul.

  • Tanulmányi területi kód: 0312
  • Ágazat megnevezése: Turizmus -Vendéglátás
  • Megszerezhető szakképesítés: 510132302 Cukrász szaktechnikus érettségivel
  • Képzési idő: 5 évfolyamos
  • Foglalkozásegészségügyi- és pályaalkalmassági vizsgálat szükséges
  • Felvehető tanulók száma: 32 fő

       A technikusi képzés folyamán biztosítjuk a nyelvvizsga felkészítést.

Felvétel: tanulmányi eredmények alapján

Pont: az általános iskolában elért eredmény (7. osztályos év végi, 8. osztályos félévi érdemjegy magyar, matematika, kémia, történelem, idegen nyelvszámítás tantárgyakból hozott pontok). Azonos teljesítményű felvételizők esetén előnyben kell részesíteni a halmozottan hátrányos helyzetű tanulókat, ezt követően a debrecenieket, harmadsorban azt a tanulót, akinek testvére, szülője az iskola tanulója (volt).

Kinek ajánlott ez a képzés?

Azoknak a fiataloknak ajánlott, akik szeretnek alkotni, érdekli őket a szervezés, logisztika. Jó kommunikációs készséggel, problémamegoldó képességgel, empátiátiával, jó szervezőkészséggel és kreativitással, valamint együttműködő képességgel rendelkeznek. Azoknak is ajánlott, akik szakirányú felsőfokú tanulmányokat szeretnének folytatni a későbbiekben.

Mit fog tanulni?

Munkavállalói ismeretek. Munkavállalói idegen nyelv. A munka világa. Cukrászati termékek készítése. Cukrászati berendezések, gépek ismerete, kezelése, programozása. Cukrászati termékek befejezése, díszítése. Anyaggazdálkodás-adminisztrációelszámoltatás. Marketing és protokoll.

Hol tud elhelyezkedni?

A szakképzettséggel a végzett szakemberek kiválóan el tudnak helyezkedni a munkaerőpiacon. Saját vállalkozást indíthat, dolgozhat vezetői beosztásban cukrászdákban, fagylaltozókban.


Partnereink

SZC logo

Debreceni Szakképzési Centrum


Debreceni SZC Kereskedelmi és Vendéglátóipari Technikum és Szakképző Iskola

4027 Debrecen, Vénkert u. 2.

Telefon: +3652/413-113, +3652/413-255 (Iskolai ügyintézés)

E-mail: kereskedelmi.debrecen@gmail.com

OM azonosító: 203033/013

Felnőttképzési nyilvántartás száma: B/2021/002422


2024Debreceni SZC Kereskedelmi és Vendéglátóipari Technikum és Szakképző Iskola