Kinek ajánlott ez a képzés?
A szakmát azoknak a fiataloknak ajánljuk, akik fejleszteni szeretnék a kézügyességüket, esztétikai érzéküket és kreativitásukat.
Folyamatosan fejlődni szeretnének, változatos munkára vágynak.
Mit fog tanulni?
Munkavállalói ismeretek
Munkavállalói idegen nyelv
A munka világa
Cukrászati termékek készítése
Cukrászati berendezések, gépek ismerete, kezelése, programozása
Cukrászati termékek befejezése, díszítése
Anyaggazdálkodás-adminisztrációelszámoltatás
Marketing és protokoll
Mit dolgozik munkája során, aki elvégzi a képzést?
- felveszi a megrendeléseket;
- kiválasztja a szükséges alapanyagokat;
- kiszámítja és előkészíti az elkészítendő termékekhez a hozzávaló menny- iségeket;
- elkészíti a tésztákat, töltelékeket, bevonatokat;
- munkáját kézzel és gépekkel végzi gyúró-, keverő nyújtógépet használ;
- sütési és főzési műveleteket végez;
- kéziszerszámok segítségével a termékeket megadott méretűre alakítja, formázza, díszíti;
- az összetettebb termékeknél, a kisült tésztákat krémekkel rétegezi, dermeszti, majd a terméket bevonja és díszíti;
- alkalmi megrendelésekre a megrendelő kívánsága szerint esztétikus, ötletes díszmunkákat készít;
- fagylaltokat főz és fagyaszt;
- csokoládéból bonbonokat, díszeket készít.
- A cukrászatokban beszerzési-raktározási, termelési, értékesítési tevékenységet végez.
Hol tud elhelyezkedni?
A szakképzettséggel a végzett szakemberek kiválóan el tudnak helyezkedni a munkaerőpiacon. Dolgozhat cukrászdákban, fagylaltozókban, cukrászüzemekben és sütődékben.
Felvételi eljárás
A felvétel feltétele: a szakmai egészségügyi alkalmasság a kereskedelem ágazatban; a szakmai egészségügyi és pályaalkalmasság a vendéglátóipar ágazatban.
Felvétel: tanulmányi eredmények alapján
Pontszámítás: az általános iskolában elért eredmény (7. osztályos év végi, 8. osztályos félévi érdemjegy magyar, matematika, kémia, történelem, idegen nyelv tantárgyakból hozott pontok).
Azonos teljesítményű felvételizők esetén előnyben kell részesíteni a halmozottan hátrányos helyzetű tanulókat, ezt követően a debrecenieket, harmadsorban azt a tanulót, akinek testvére, szülője az iskola tanulója (volt).
- Tanulmányi területi kód: 0316
- Felvehető tanulók száma: 16 fő
- Ágazat megnevezése: Turizmus-vendéglátás
- Megszerezhető szakképesítés: 410132301 Cukrász
- Képzési idő: 3 évfolyamos
- Foglalkozásegészségügyi- és pályaalkalmassági vizsgálat szükséges.