SZC logo

Debreceni Szakképzési Centrum

OM kód: 203033/013 | 4027 Debrecen, Vénkert u. 2.

Intézmény logo

Debreceni SZC Kereskedelmi és Vendéglátóipari Technikum és Szakképző Iskola

HírekKözérdekű adatokCLASSROOMKRÉTA
Széchenyi 2020

Pincér - vendégtéri szakember

Pincér - vendégtéri szakember illusztráció

Turizmus-vendéglátás ágazat képzése, amely szakképzettség megszerzésével zárul. A pincér-vendégtéri szakember a vendéglátó egységekben fogadja az érkező vendégeket, igény szerint ételt és italt ajánl, majd felszolgálja a kiválasztott ételeket. Folyamatosan figyel vendégeire, kínál, utántölt, rendben tartja az asztalt. Számlát készít és lebonyolítja a fizettetést.

Azoknak a fiataloknak ajánljuk, akiket érdekel a vendéglátás területe, a szervezés és logisztika, valamint szeretnek emberekkel dolgozni. A szakképzettséggel a végzett szakemberek kiválóan el tudnak helyezkedni a munkaerőpiacon. A végzett fiatalok számára nyitva van az út a szakirányú tanulmányok folytatására.

KOMPETENCIAELVÁRÁS

Kiváló kommunikációs készség, jó problémamegoldó képesség, állóképesség, nagy terhelhetőség, jó stressztűrő képesség, empátia, szervezőkészség, együttműködő képesség.

A SZAKKÉPZETTSÉGGEL RENDELKEZŐ

  • elvégzi az üzemeltetéssel kapcsolatos teendőket;
  • figyelemmel kíséri az árukészletet, részt vesz az áru szakszerű minőségi és mennyiségi átvételében, tárolásában és dokumentálásában;
  • ismerteti a választékot, ételeket ajánl az allergének figyelembevételével, italokat ajánl, azokat párosítja a vendég által megrendelt ételekhez;
  • felveszi a rendelést;
  • felszolgál, a különböző felszolgálási rendszerek és az egység igényeinek figyelembevételével előkészíti a felszolgáláshoz szükséges eszközöket, elkészíti az italokat, majd szakszerűen kiviszi az ételeket, italokat a vendégek asztalához;
  • barista, bartender, sommelier tevékenységet végez;
  • figyelemmel kíséri a vendégek kéréseit, a vendégek étkezése során kommunikál, tájékozódik elégedettségükről;
  • megszervezi a saját és beosztott munkatársai munkáját, ellenőrzi azt;
  • kiállítja a számlát, kezeli a pénztárgépet, éttermi szoftvert.

ISKOLASPECIFIKUS INFORMÁCIÓK A KÉPZÉSHEZ

  • Bemeneti feltétel: befejezett 10. osztályról szóló bizonyítvány 
  • Képzési idő: 2 tanítási év (iskolai szüneteket is tartalmazza)
  • Képzés munkarendje: nappali
  • Iskola, ahol indul a képzés: Debreceni SZC Kereskedelmi és Vendéglátóipari Technikum és Szakképző Iskola
  • Válaszható szakmairány: -
  • Képzés indulása: megfelelő létszám esetén
  • Várható kezdés: 2025. szeptember
  • Jelentkezés: 25 éves korig („Tanulói jogviszony tanköteles kiskorúval, továbbá a nappali rendszerű szakmai oktatásban részt vevő tanulóval hozható létre annak a tanévnek az utolsó napjáig, amelyikben a tanuló a huszonötödik életévét betölti.”)
  • Finanszírozási forma: államilag támogatott, ingyenes
  • Oktatás: az elméleti képzés az intézményben, szakmai gyakorlat iskolai tanműhelyben vagy külső gyakorlati helyen
  • Oktatási napok: minden hétköznap
  • Felvételi vizsga: nincs
  • Beszámítás: a szakmai programban meghatározottak szerint, igazgatói döntés alapján
  • Felvétel feltétele: egészségügyi alkalmasság és pályaalkalmasság
  • Beiratkozás: előzetes értesítés alapján személyesen az iskolában
  • Felvehető tanulók száma: 32

További információk:

  • Ha nem rendelkezel szakmajegyzékben szereplő szakmával, lehetőséged van ingyenesen akár 2 szakma elsajátítására.
  • A szakmai oktatás a szakmai vizsgára való felkészítésből áll, közismeretet már nem tanulsz.
  • A nappali rendszerű képzésben diákigazolványt is igényelhetsz. Családipótlék a Magyar Államkincstár által meghatározott életkorig jár, jelenleg a 20. életév betöltéséig.
  • Minden első szakmát tanuló ösztöndíjra jogosult.
  • Tanulmányaidat szakmai vizsgával zárod, és szakmai bizonyítványt kapsz.
  • Tanulmányaid során az ágazati alapoktatásban ösztöndíjat kapsz, majd ösztöndíjban, vagy a duális képzés esetén munkabérben részesülhetsz. A juttatásoknál fontos szempont a tanulmányi eredmény (az ágazati alapoktatás után) és az igazolatlan hiányzás is.
  • A képzési és kimeneteli követelmények itt tekinthetőek meg.

Várjuk jelentkezésed!

Kérdés esetén keresd az Ügyfélszolgálati munkatársainkat! Tel: 06 30 132 72 85

 


Partnereink

SZC logo

Debreceni Szakképzési Centrum


Debreceni SZC Kereskedelmi és Vendéglátóipari Technikum és Szakképző Iskola

4027 Debrecen, Vénkert u. 2.

Telefon: +3652/413-113, +3652/413-255 (Iskolai ügyintézés)

E-mail: kereskedelmi.debrecen@gmail.com

OM azonosító: 203033/013

Felnőttképzési nyilvántartás száma: B/2021/002422


2025Debreceni SZC Kereskedelmi és Vendéglátóipari Technikum és Szakképző Iskola