SZC logo

Debreceni Szakképzési Centrum

OM kód: 203033/013 | 4027 Debrecen, Vénkert u. 2.

Intézmény logo

Debreceni SZC Kereskedelmi és Vendéglátóipari Technikum és Szakképző Iskola

HírekKözérdekű adatokCLASSROOMKRÉTA
Széchenyi 2020

Cukrász szaktechnikus

Cukrász szaktechnikus illusztráció

Turizmus-vendéglátás ágazat képzése, amely érettségivel és technikus szintű szakképzettség megszerzésével zárul. A cukrászatokban beszerzési-raktározási, termelési, értékesítési tevékenységet végez, irányít. Kialakítja az egység üzletpolitikáját és marketing stratégiáját, ápolja az üzleti és vendég kapcsolatokat, folyamatosan gondoskodik a megfelelő árukészletről. Megtervezi, vezeti, koordinálja és ellenőrzi a cukrászat működését.

Jó választás mindazoknak, akik szeretnek alkotni, munkájukkal örömet szerezni másoknak, jó kézügyességgel rendelkeznek, valamint érdekli őket a szervezés, logisztika. A szakképzettséggel a végzett szakemberek kiválóan el tudnak helyezkedni a munkaerőpiacon. Azoknak is ajánlott, akik szakirányú felsőfokú tanulmányokat szeretnének folytatni a későbbiekben.

KOMPETENCIAELVÁRÁS

Kézügyesség, esztétikai érzék, pontosság, jó ízérzékelés. Jó kommunikációs készség, problémamegoldó képesség, empátia, jó szervezőkészség, kreativitás, együttműködő képesség, nagy terhelhetőség, stressztűrő képesség.

A SZAKKÉPZETTSÉGGEL RENDELKEZŐ

  • irányítja, szervezi, ellenőrzi — tulajdonosként, alkalmazottként — az árubeszerzési, a raktározási, a termelési, az értékesítési és kiszállítási tevékenységeket;
  • termelési tevékenységet végez, cukrászsüteményeket, fagylaltokat, bonbonokat, alkalmi díszmunkákat állít elő, összehangolja, ellenőrzi a különböző termelési munkafolyamatokat;
  • értékesítő tevékenységet végez, foglalkozik a vendégek visszajelzéseivel, panaszaival, felvetéseivel folyamatosan gondoskodik a megfelelő árukészletről;
  • a cukrászvállalkozások üzemeltetéséhez szükséges vezetői, szervezői, gazdálkodási feladatot lát el;
  • közvetlenül kijelöli a feladatokat, elkészíti a munkaidő-beosztást, betanítja és felügyeli a cukrászat személyzetét, összehangolja, irányítja a munkavállalók tevékenységét, ellenőrzi a végzett munka minőségét;
  • ismeri és képes alkalmazni a szakterülete idegennyelvi szókincsét;
  • bemutatja, népszerűsíti (reklámozza) az egység szolgáltatásait, kialakítja az üzletpolitikát, a marketingstratégiát, a cégarculatot;
  • megtervezi az egység működését, üzleti tervet készít;
  • betartja és betartatja a HACCP előírásait;
  • megtervezi a cukrászdai választékot, az aktuális jogszabályoknak megfelelő termékleírást, kalkulációt készít;
  • nyomon követi az aktuális szakmai trendeket, nyitott az új technológiák megismerésére.

ISKOLASPECIFIKUS INFORMÁCIÓK A KÉPZÉSHEZ

  • Bemeneti feltétel: érettségi bizonyítvány 
  • Képzési idő: 2 tanítási év (iskolai szüneteket is tartalmazza)
  • Képzés munkarendje: nappali
  • Iskola, ahol indul a képzés: Debreceni SZC Kereskedelmi és Vendéglátóipari Technikum és Szakképző Iskola
  • Válaszható szakmairány: -
  • Képzés indulása: megfelelő létszám esetén
  • Várható kezdés: 2025. szeptember
  • Jelentkezés: 25 éves korig („Tanulói jogviszony tanköteles kiskorúval, továbbá a nappali rendszerű szakmai oktatásban részt vevő tanulóval hozható létre annak a tanévnek az utolsó napjáig, amelyikben a tanuló a huszonötödik életévét betölti.”)
  • Finanszírozási forma: államilag támogatott, ingyenes
  • Oktatás: az elméleti képzés az intézményben, szakmai gyakorlat iskolai tanműhelyben vagy külső gyakorlati helyen
  • Oktatási napok: minden hétköznap
  • Felvételi vizsga: nincs
  • Beszámítás: a szakmai programban meghatározottak szerint, igazgatói döntés alapján
  • Felvétel feltétele: egészségügyi alkalmasság és pályaalkalmasság
  • Beiratkozás: előzetes értesítés alapján személyesen az iskolában
  • Felvehető tanulók száma: 16

További információk:

  • Ha nem rendelkezel szakmajegyzékben szereplő szakmával, lehetőséged van ingyenesen akár 2 szakma elsajátítására.
  • A szakmai oktatás a szakmai vizsgára való felkészítésből áll, közismeretet már nem tanulsz.
  • A nappali rendszerű képzésben diákigazolványt is igényelhetsz. Családipótlék a Magyar Államkincstár által meghatározott életkorig jár, jelenleg a 20. életév betöltéséig.
  • Minden első szakmát tanuló ösztöndíjra jogosult.
  • Tanulmányaidat szakmai vizsgával zárod, és szakmai bizonyítványt kapsz.
  • Tanulmányaid során az ágazati alapoktatásban ösztöndíjat kapsz, majd ösztöndíjban, vagy a duális képzés esetén munkabérben részesülhetsz. A juttatásoknál fontos szempont a tanulmányi eredmény (az ágazati alapoktatás után) és az igazolatlan hiányzás is.
  • A képzési és kimeneteli követelmények itt tekinthetőek meg.

Várjuk jelentkezésed!

Kérdés esetén keresd az Ügyfélszolgálati munkatársainkat! Tel: 06 30 132 72 85

 


Partnereink

SZC logo

Debreceni Szakképzési Centrum


Debreceni SZC Kereskedelmi és Vendéglátóipari Technikum és Szakképző Iskola

4027 Debrecen, Vénkert u. 2.

Telefon: +3652/413-113, +3652/413-255 (Iskolai ügyintézés)

E-mail: kereskedelmi.debrecen@gmail.com

OM azonosító: 203033/013

Felnőttképzési nyilvántartás száma: B/2021/002422


2025Debreceni SZC Kereskedelmi és Vendéglátóipari Technikum és Szakképző Iskola