SZC logo

Debreceni Szakképzési Centrum

OM kód: 203033/013 | 4027 Debrecen, Vénkert u. 2.

Intézmény logo

Debreceni SZC Kereskedelmi és Vendéglátóipari Technikum és Szakképző Iskola

HírekKözérdekű adatokCLASSROOMKRÉTA
Széchenyi 2020

Hírek

2023. dec. 1.


DSZC Kereskedelmi

    Szép sikerek a Keriben!

    Vig Attila Imre iskolánk KSZ 12.3 osztályos tanulója bejutott a Gasztronómiai Magyar Válogatott csapatba. Vele és felkészítő oktatójával Asztalos Árpáddal készítettünk interjút. Gratulálunk ehhez a kiváló eredményhez!

    Szép sikerek a Keriben!

    Vig Attila Imre a Debreceni SZC Kereskedelmi és Vendéglátóipari Technikum és Szakképző Iskola tanulója bejutott a Gasztronómiai Magyar Válogatott csapatba. Őt és felkészítő oktatóját kérdeztük.

    Beszélgetés Vig Attila Imre KSZ 12.3 osztályos tanulóval

    1. Mesélj kérlek röviden arról, hogy miről is szól ez a verseny!
    • A Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség (MNGSZ) pályázatot hirdetett, amely fiatal tehetségeknek szólt. A beválogatott tagokat hosszútávon támogatják hazai és nemzetközi versenyekre való felkészülésben, és nem utolsó sorban egy kiváló szakmai közösség tagjai lehetnek.
    1. Honnan szereztél tudomást a lehetőségről, miért döntöttél úgy, hogy szeretnél részt venni?
    • Az MNGSZ Facebook oldalán láttam ezt a hirdetést, és nem is volt kérdés hogy pályázok a versenyre. Amikor úgy döntöttem, hogy szakács szeretnék lenni, tudtam, hogy a maximumot szeretném kihozni a tudásomból. Úgy gondolom, ez az inspiráló környezet lesz az, ami ebben segít nekem. Emellett egy álmom válhat valóra, hogy a hazámat képviselhetem nemzetközi versenyeken.
    1. Hogyan történt a versenyre való felkészülés?
    • Az internetről való inspirálódás és a saját gondolataim szüleménye ez a két tányér, amelynek technológiai részleteit tanáraimmal pontosítottuk. Fontos szempont volt az esztétikus megjelenés is. A főzések alkalmával a 10 adag ételt meghívott vendégek fogyasztották el, illetve sor került a pályázati fotók elkészítésére. Szerencsére az iskola vezetősége, tanáraim, és családom felől is nagy támogatás övezett. Gördülékenyen ment a munka a felkészítő tanáraimmal, folyamatosan kommunikáltunk.
    1. Milyen pályaművel indultál el a versenyen, miért esett erre a választásod?
    • Egy hideg előételt és egy meleg főételt vártak el 10 adagban a pályázat kiírói. A hideg előételem medvehagymás fogastekercs, savanyított lilahagyma tarte fogastatárral, céklazselé gyűrű limonchello mártással narancsos tápióka kaviárral, zeller hab párolt spárgával, és zöldség mozaik blansírozott cukkini rózsával. A főételem sous-vide libamell narancsos sütőtökhabbal és gratin burgonya, káposzta tekerccsel, libamáj birsalma chutnyval, és csokis erdei gyümölcsös libamell jus-vel. A koncepciónk az első megbeszélésen teljesen egyértelműen kialakult. Fő szempont volt, hogy legyünk tekintettel a Márton napi időszakra, és legyen regionális alapanyagokból.
    1. Hogyan zajlott a verseny?
    • A pályázatra elektronikus úton jelentkeztem, az ételeim fotói, receptje, valamint alapanyag kalkulációja mellett az önéletrajzomat és motivációs levelemet is értékelték.
    1. Mikor tudtad meg az eredményt és mi volt az első reakciód az eredmény ismeretében?
    • A pályázat leadást követő 10. napon jött a válasz. Emlékszem, hogy reggeltől folyamatosan nézegettem az email postaládámat, és éppen a barátnőmmel voltam, amikor érkezett az örömhír, hogy bekerültem a csapatba. A kezdeti pozitív sokk után felhívtam a szüleimet és értesítettem felkészítőimet, hogy célba értünk, és megérte a sok munka.
    1. Mit jelent a válogatottba történő bejutás a versenyen résztvevők számára?
    • A következő lépcső a karrierünkben, hatalmas fejlődési lehetőség. Én hosszútávon tervezek a Gasztronómiai Szövetséggel együttműködni, szeretek tartozni valahova, ami előre visz és a javamat szolgálja, vagy ilyen értelemben egy egész nemzet javait. Szerintem mindenkinek óriási megtiszteltetés, aki bekerülhet egy ilyen elit szervezetbe, de nem véletlen, hogy itt lehetünk. Hiszem azt, hogy kemény munkával, alázattal és kellő tisztelettel bármit elérhetünk, én is ezen dolgozom.
    1. Mik a további céljaid, terveid?
    • Egyelőre nagyon sokat kell még tanulnom. Tisztában vagyok azzal, hogy a karrierem hajnalán vagyok még. Tapasztalatot és rutint kell szereznem a versenyzés terén, a konyhai munkával kapcsolatban, és a teljes szakmában is. Szeretnék a "nemzetközi versenyző" szerepkörben kiteljesedni, és minél több színtéren megmérettetni magamat, beleértve a versenyzés csúcsát, a Bocuse d'Or-t. Szerintem a legtöbb szakember álma, vagy célja egy saját üzlet, ahogyan az enyém is. Egyszer majd szeretnék egy saját éttermet, de ez évtizedekkel később lehet releváns cél.

    Köszönöm az iskola vezetőségének, oktatóimnak és a családomnak, hogy segítenek álmaim megvalósításában!

     

    Beszélgetés Asztalos Árpád oktatóval, Vig Attila Imre KSZ 12.3 osztályos tanuló felkészítő tanárával

    1. Felkészítő oktatóként, hogy élted meg a versenyt?
    • Vig Attila Imre tanuló a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség által meghirdetett olimpiai csapatkeretbe jutás pályázatával kapcsolatban mint felkészítő oktató vettem részt. Nagyon örültem, hogy Attila jelentkezett erre a pályázatra, és kifejezetten büszke vagyok rá, hogy a napi tanulás, gyakorlati munka mellett szorgalommal, jó kedvvel, energikusan és kellő szakmai alázattal vállalta a felkészülést. Tudom, hogy milyen megtiszteltetés, mekkora felelősség és mekkora munka a Nemzeti szakács csapat tagjának lenni!
    1. Milyen tanácsokat adtál a versenyzőnek a felkészülés során?
    • 2013-ban volt szerencsém együtt főzni Tatán az akkori csapattal. A felkészülés során több tanács is elhangzott, de talán a leglényegesebb az az volt, hogy mindig odafigyeléssel, maximális szakmai hozzáállással és szeretettel készítse a versenyző az ételeket.
    1. Volt-e szereped a versenyen, ha igen, akkor kérlek, mesélj erről!
    • Volt szerepem a versenyen már a tervezési szakaszban. Attila önállóan elkészített egy koncepciót, ami első hallásra és látásra is igen jónak tűnt. Ezt a tervet elkezdtük finomítani. Az elsődleges elképzelés az volt, hogy őszi időszaknak megfelelő alapanyagokat használjunk, és lehetőleg az Alföldre, tájjellegre utaló alapanyagok is szerepeljenek az ételekben. Ezzel párhuzamosan arra is törekedtünk, hogy a mai kornak megfelelő formában és ízvilágban jelenjen meg a tányéron az étel. Legyen minden ételnél több textúra a tányéron.
    1. Mi a véleményed az eredményről?
    • A versenyeredménnyel teljes mértékben elégedett vagyok! Jobb nem is lehetett volna. 😊
    1. Mik a további célok, illetve tervek a verseny kapcsán?
    • A további célok, illetve tervek a versenyek kapcsán: ezen a héten a Metró áruházban fog közönség előtt főzni Attila. Nyilván ez nem verseny, hanem egy bemutató jellegű főzés, de a felkészüléshez hozzátartozik, hogy idegen környezetben, idegen emberek előtt teljesítsen és főzzön. Ebben a percben is a Debreceni Szakképzési Centrum Kereskedelmi és Vendéglátóipari Technikum és Szakképző Iskolának a vendéglátó kabinetében tart a felkészülés a december 2-án Kisújszálláson megrendezésre kerülő Illéssy Gasztro Kupára, amely egy országos ételművészeti verseny. Attila ezen a versenyen melegkonyha kategóriában indul, ahol 120 perc alatt kell egy adott nyersanyag kosárból saját maga által megálmodott ételt elkészíteni. Az iskola tanulói közül többen is részt vesznek ezen a versenyen. Végzős szakács tanulók közül ketten csapatban hidegkonyha kategóriában indulnak, és együtt készülnek Attilával. Három pincér tanuló önállóan a pincér kategóriában indul a versenyen, Hodosi Balázs kollégám felkészítésével. Az idei versenynaptár ezzel a versennyel fog zárulni, bízom abban, hogy a jövőben egyre több versenyen láthatjuk majd Attilát, szurkolhatunk neki akár nemzetközi versenyen is.

    Ezúton is szeretnék köszönetet mondani a Debreceni Szakképzési Centrum vezetőségének és a DSZC Kereskedelmi és Vendéglátóipari Technikum és Szakképző Iskola igazgatónőjének a felkészítés lehetőségéért.

     

    Tanulónknak és felkészítő oktatójának szívből gratulálunk az elért eredményhez, és további sikereket kívánunk!

     

    GALÉRIA

    Iskolánk tanulója bejutott a Gasztronómiai Magyar Válogatott csapatba

    BLR01532.jpg
    BLR01660.jpg
    BLR01671.jpg

    KAPCSOLÓDÓ HÍREK


    Beiratkozás felnőttoktatásra

    Beiratkozás felnőttoktatásra

    A nappali 2 éves felnőttoktatásra való beiratkozás időpontja iskolánkban: augusztus 28. 10 óra, melyhez befejezett 10. osztályról szóló bizonyítvány és személyes iratok szükségesek.

    2024. júl. 23.


    DSZC Keri

    Hűsítő nyári finomságok a Keriből /Iskolánk színekben és ízekben/

    Hűsítő nyári finomságok a Keriből /Iskolánk színekben és ízekben/

    A nyári szünetben - vendéglátós okatóink ajánlásával - egy-egy habkönnyű sütemény, fagylalt vagy hűsítő koktél receptet ismerhettek meg. Hodosi Balázs oktató "Keri dream koktél"-ja nyitja a sort, melybe iskolánk logójának színeit is "belevarázsolta."

    2024. júl. 19.


    DSZC Kereskedelmi

    A Tanítsunk Magyarországért program mentorált diákjai látogatták meg iskolánkat

    A Tanítsunk Magyarországért program mentorált diákjai látogatták meg iskolánkat

    2024. július 9-én és 10-én a Tanítsunk Magyarországért Alapítvány programjában résztvevő két csoport látogatott el iskolánkba, hogy a pályaválasztás előtt álló általános iskolások betekintést nyerhessenek szakmai képzésünk mindennapjaiba.

    2024. júl. 15.


    DSZC Kereskedelmi


    Partnereink

    SZC logo

    Debreceni Szakképzési Centrum


    Debreceni SZC Kereskedelmi és Vendéglátóipari Technikum és Szakképző Iskola

    4027 Debrecen, Vénkert u. 2.

    Telefon: +3652/413-113, +3652/413-255 (Iskolai ügyintézés)

    E-mail: kereskedelmi.debrecen@gmail.com

    OM azonosító: 203033/013

    Felnőttképzési nyilvántartás száma: B/2021/002422


    2024Debreceni SZC Kereskedelmi és Vendéglátóipari Technikum és Szakképző Iskola