SZC logo

Debreceni Szakképzési Centrum

OM kód: 203033/013 | 4027 Debrecen, Vénkert u. 2.

Intézmény logo

Debreceni SZC Kereskedelmi és Vendéglátóipari Technikum és Szakképző Iskola

HírekKözérdekű adatokCLASSROOMKRÉTA
Széchenyi 2020

Hírek

2021. dec. 1.


Debreceni SZC

    Nagyon keresettek a Kereskedelmiben végzett tanulók

    A Debreceni SZC Kereskedelmi és Vendéglátóipari Technikum és Szakképző Iskola diákjaiból menő sztárséf vagy akár sikeres menedzser is válhat.

    Nagyon keresettek a Kereskedelmiben végzett tanulók
    A Debreceni SZC Kereskedelmi és Vendéglátóipari Technikum és Szakképző Iskola diákjaiból menő sztárséf vagy akár sikeres menedzser is válhat.
     
    – Legfontosabb célunk, hogy magas szakmai tudással, naprakész, korszerű ismeretekkel rendelkező szakembereket képezzünk, akik munkájuk területén motiváltak arra, hogy folyamatosan továbbképezzék magukat. Lényegesnek tartjuk, hogy a nálunk végzett tanulók elsajátítsák a megfelelő kommunikációs technikákat, és helyezzék előtérbe az empátiát, hiszen valamennyi szakmában emberekkel kell majd foglalkozniuk – hangsúlyozta Makai Mária igazgató.
     

    A legkiválóbb szakemberektől tanulhatnak

    Az iskola 164 éve meghatározó szerepet játszik a kereskedelmi és vendéglátóipari szakemberek képzésében. – A kereskedők már akkoriban fontosnak tartották az utánpótlás nevelést, és ez a mai napig így van. A leendő szakemberek számára a vállalatokkal együttműködve, közösen határozzuk meg a követelményeket és az elvárásokat. A kereskedelem ágazat 5 éves kereskedő és webáruházi technikus képzése érettségivel és technikus szintű szakképzettség megszerzésével zárul. Erre a területre egyre nagyobb igény van, hiszen az online kereskedelem az utóbbi időben felfutóban van. A szakképzett webáruházi technikus az általános kereskedelmi folyamatok megismerése mellett alapos tudással rendelkezik a marketing, az online értékesítés és a webáruházak működésével kapcsolatosan. Vállalati együttműködés keretében tanulóink tanwebáruházat nyithatnak, megismerhetik a marketing fogásokat, üzleti tervet készíthetnek, és megtervezhetik az oldal arculati elemeit. A képzés elvégzése után saját webáruházat is tudnak majd nyitni. Technikumi képzéseink között ezen kívül cukrász, szakács, és vendégtéri szaktechnikusokat képzünk. Az ide jelentkező diákok a szakmai képzésen túl vezetői ismeretekre is szert tesznek, ezáltal akár kisebb vendéglátóipari egységeket is vezethetnek.

    Az iskolában 3 éves képzésen is részt vehetnek a szakmai oktatás e formáját választó fiatalok, akik kereskedelmi értékesítő, cukrász, panziós-fogadós, pincér-vendégtéri szakember és szakács képesítést szerezhetnek. Az első év végén a tanulók ágazati alapvizsgát tesznek, ami átjárhatóságot biztosít az ágazaton belül más szakmák és a technikumi képzés felé. – Felnőttképzési kínálatunk alkalmazkodik a vállalatok, cégek igényeihez. Oktatóink jól felkészült, egyetemet végzett szakemberek, akik nagy gyakorlati tapasztalattal rendelkeznek. A szakmai vizsgák után általában már másnap munkába is tudnak állni tanulóink. A nálunk tanulható szakmák keresettek, biztos elhelyezkedést és versenyképes fizetést kínálnak. Volt diákjaink között pénzügyminisztert, államtitkárt, színészt és énekest is találhatunk – fogalmazott Makai Mária.

    A szakmai versenyek jelentik a legnagyobb motivációt

    – Szeretnénk, ha tanulóink magukénak éreznék az iskolát, hiszen ez motiválja őket a tanulásra és fejlődésre. Ennek érdekében rengeteg közösségi programot szervezünk az elsős avatótól kezdve a hagyományos ünnepségekig. Idén a 9. évfolyamosoknak volt lehetőségük arra, hogy egy 1 napos kirándulás alkalmával ismerhessék meg jobban egymást és tanáraikat, ez pedig kedvezett a közösségek kialakulásának is. Számos külföldi kapcsolatunk van, többek között Nagyváraddal és Szatmárnémetivel, ahol a testvériskoláink találhatóak, de több éves kapcsolat fűz minket egy olasz vendéglátóipari iskolához, valamint jó kapcsolatot ápolunk egy lengyelországi szakiskolával is. Tanulóink Németországba és Franciaországba utazhatnak szakmai gyakorlatra. Diákjainkat a szakmai versenyekre való felkészülés motiválja leginkább, mert ha sikerélményük van, akkor nagyobb a kedvük tanulni is – mondta.

    Mint megtudtuk, a Szakma Sztár Fesztiválon a Szakma Kiváló Tanulója Versenyen az iskola tanulói közül került ki az ország legjobb eladója és korábban műszaki eladója is, a Bocuse d’Or magyarországi döntőjén a győztes segédjeként szerepelt két egykori diák, illetve második helyezést ért el a versenyen egy pár évvel ezelőtt itt végzett szakács. A külföldi versenyekről is szép eredményekkel tértek haza. – Jártak már tanulóink bármixer versenyen Szlovéniában és gasztronómiai versenyen Olaszországban. A diákok számára minden megmérettetés új tapasztalatokat, ismereteket és kapcsolatokat jelent – fűzte hozzá.

    Szép épületben korszerű eszközökkel dolgoznak

    – Az elmúlt években teljes energetikai korszerűsítésen estünk át, ezért komfortosabb körülmények között dolgozhatunk. A gyakorlati tanműhelyek fejlesztéseinek köszönhetően a legújabb eszközöket, berendezéseket és gépeket tudtuk megvásárolni. Számunkra az a legfontosabb cél, hogy a nálunk tanuló diákok a modern technológiákat ismerve kerüljenek ki a munka világába – emelte ki az igazgató.

    Panyiczki-Berényi Viktória

    KAPCSOLÓDÓ HÍREK


    Helytörténeti sétán jártunk

    Helytörténeti sétán jártunk

    A holokauszt évfordulóján tanulóink helytörténeti sétán emlékeztek meg az áldozatokról.

    2024. ápr. 22.


    DSZC Kereskedelmi

    Kerisek az „Aludj máskor!” 24 órás vetélkedőn

    Kerisek az „Aludj máskor!” 24 órás vetélkedőn

    Egy tucat helyi iskola diákjai mérettették meg magukat az „Aludj máskor!” nevű vetélkedőn 2024. április 11-én. A játék központja a Hall Debrecen rendezvénycsarnok volt, melyet igazi vetélkedőtérré alakítottak a rendezők.

    2024. ápr. 22.


    Hodosi Balázs, oktató

    Szakmai tapasztalataink Franciaországban

    Szakmai tapasztalataink Franciaországban

    Három tanulónk számolt be kéthetes Franciaországban töltött Erasmus élményeiről és tapasztalatairól.

    2024. ápr. 19.


    DSZC Kereskedelmi


    Partnereink

    SZC logo

    Debreceni Szakképzési Centrum


    Debreceni SZC Kereskedelmi és Vendéglátóipari Technikum és Szakképző Iskola

    4027 Debrecen, Vénkert u. 2.

    Telefon: +3652/413-113, +3652/413-255 (Iskolai ügyintézés)

    E-mail: kereskedelmi.debrecen@gmail.com

    OM azonosító: 203033/013

    Felnőttképzési nyilvántartás száma: B/2021/002422


    2024Debreceni SZC Kereskedelmi és Vendéglátóipari Technikum és Szakképző Iskola