SZC logo

Debreceni Szakképzési Centrum

OM kód: 203033/013 | 4027 Debrecen, Vénkert u. 2.

Intézmény logo

Debreceni SZC Kereskedelmi és Vendéglátóipari Technikum és Szakképző Iskola

HírekKözérdekű adatokCLASSROOMKRÉTA
Széchenyi 2020

Szakács

Szakács illusztráció

Turizmus-vendéglátás ágazat képzése, amely szakképzettség megszerzésével zárul. A szakács az egyik legrégebbi szakma. A napi szükséglet kielégítésének kiszolgálása mellett kulináris élményt is nyújt a vendégek számára. Szinte minden társadalmi, családi, vallási eseményben szerepe van az étkezésnek, így a főzésnek is, ami a szakács fő tevékenységi köre. A szakács élelmiszerekből ételeket, fogásokat „varázsol” remek ízérzékével és kreativitásával meg persze fűszerekkel, ízesítőkkel. A vendéglátóipar termelési területén, kihelyezett vagy fix éttermi konyhán dolgozó szakember, aki több területen lát el feladatokat, mint például közétkeztetésben, hidegkonyhán, protokoll- vagy a la carte szakácsként.

Azoknak a kreatív fiataloknak ajánljuk, akik szeretnek alkotni. Folyamatos fejlődésre és változatos munkára vágynak. A jó szakács egyénisége felismerhető az általa készített ételben.

KOMPETENCIAELVÁRÁS

Remek ízérzék, nagy terhelhetőség, jó stressztűrő képesség, kiváló kommunikációs készség, a szakma és a kollégák iránt tanúsított alázat, problémamegoldó képesség, kreativitás, együttműködő képesség.

A SZAKKÉPZETTSÉGGEL RENDELKEZŐ

  • a vezetőszakács utasításait követve ételt készít, tálal, díszít a szakmaiság, a praktikusság és az esztétikusság figyelembevételével;
  • előkészítő, elkészítő és befejező műveleteket hajt végre;
  • árut rendel, árut vesz át, árut raktároz szakosítva;
  • betartja és betartatja a HACCP szabályzatot;
  • anyagi és erkölcsi felelősséget vállal a rábízott javakért;
  • a konyhatechnológiai eljárásokat tudatosan alkalmazza;
  • képes a segédszemélyzet munkáját összehangolni, irányítani.

ISKOLASPECIFIKUS INFORMÁCIÓK A KÉPZÉSHEZ

  • Bemeneti feltétel: befejezett 10. osztályról szóló bizonyítvány 
  • Képzési idő: 2 tanítási év (iskolai szüneteket is tartalmazza)
  • Képzés munkarendje: nappali
  • Iskola, ahol indul a képzés: Debreceni SZC Kereskedelmi és Vendéglátóipari Technikum és Szakképző Iskola
  • Válaszható szakmairány: -
  • Képzés indulása: megfelelő létszám esetén
  • Várható kezdés: 2024. szeptember
  • Jelentkezés: 25 éves korig („Tanulói jogviszony tanköteles kiskorúval, továbbá a nappali rendszerű szakmai oktatásban részt vevő tanulóval hozható létre annak a tanévnek az utolsó napjáig, amelyikben a tanuló a huszonötödik életévét betölti.”)
  • Finanszírozási forma: államilag támogatott, ingyenes
  • Oktatás: az elméleti képzés az intézményben, szakmai gyakorlat iskolai tanműhelyben vagy külső gyakorlati helyen
  • Oktatási napok: minden hétköznap
  • Felvételi vizsga: nincs
  • Beszámítás: a szakmai programban meghatározottak szerint, igazgatói döntés alapján
  • Felvétel feltétele: egészségügyi alkalmasság és pályaalkalmasság
  • Beiratkozás: előzetes értesítés alapján személyesen az iskolában.

További információk:

  • Ha nem rendelkezel szakmajegyzékben szereplő szakmával, lehetőséged van ingyenesen akár 2 szakma elsajátítására.
  • A szakmai oktatás a szakmai vizsgára való felkészítésből áll, közismeretet már nem tanulsz.
  • A nappali rendszerű képzésben diákigazolványt is igényelhetsz. Családipótlék a Magyar Államkincstár által meghatározott életkorig jár, jelenleg a 20. életév betöltéséig.
  • Minden első szakmát tanuló ösztöndíjra jogosult.
  • Tanulmányaidat szakmai vizsgával zárod, és szakmai bizonyítványt kapsz.
  • Tanulmányaid során az ágazati alapoktatásban ösztöndíjat kapsz, majd ösztöndíjban, vagy a duális képzés esetén munkabérben részesülhetsz. A juttatásoknál fontos szempont a tanulmányi eredmény (az ágazati alapoktatás után) és az igazolatlan hiányzás is.
  • A képzési és kimeneteli követelmények itt tekinthetőek meg.

Várjuk jelentkezésed!

Kérdés esetén keresd az Ügyfélszolgálati munkatársainkat!

 


Partnereink

SZC logo

Debreceni Szakképzési Centrum


Debreceni SZC Kereskedelmi és Vendéglátóipari Technikum és Szakképző Iskola

4027 Debrecen, Vénkert u. 2.

Telefon: +3652/413-113, +3652/413-255 (Iskolai ügyintézés)

E-mail: kereskedelmi.debrecen@gmail.com

OM azonosító: 203033/013

Felnőttképzési nyilvántartás száma: B/2021/002422


2024Debreceni SZC Kereskedelmi és Vendéglátóipari Technikum és Szakképző Iskola