SZC logo

Debreceni Szakképzési Centrum

OM kód: 203033/013 | 4027 Debrecen, Vénkert u. 2.

Intézmény logo

Debreceni SZC Kereskedelmi és Vendéglátóipari Technikum és Szakképző Iskola

HírekKözérdekű adatokCLASSROOMKRÉTA
Széchenyi 2020

Hírek

2024. febr. 12.


DSZC Kereskedelmi

    Bonbon készítés

    Így készül a tökéletes Valentin-napi ajándék! Ha nincs ötleted mivel lephetnéd meg párodat vagy barátaidat, készíts bonbont és szerezz örömet!

    Bonbon készítés

    Kezdő és végzős cukrász tanulóink Deli Antal cukrászmester oktató útmutatásai alapján videóban mutatnak be egy tökéletes Valentin-napi ajándékot.

    https://www.tiktok.com/@dszchu/video/7333639210701770017

    Elkészítés: Az első lépés a csokoládé temperálása. A csokoládé mennyiség 2/3-át vízgőz fölött (ügyelve, hogy az edény alja ne érjen a vízbe, mert a csokokádé könnyen megéghet) felmelegítjük 45 Celsius-fokra. Ezt követően oltásos módszerrel visszahűtjük, ami annyit jelent, hogy a maradék 1/3 csokoládét hozzáöntjük a már felolvasztott részhez és kevergetve addig hűtjük amíg el nem érjük a 29 Celsius-fokot. Ezután a teljes csokimennyiséget visszamelegítjük 31 Celsius-fokra. A csoki ilyen módon történő előkészítése azért fontos, hogy a bonbonok felülete szép fényes, a csokoládé pedig roppanós legyen. Ezt követően a csokit az öntőformába töltjük úgy, hogy a formának az oldalfalát is kitöltse, majd lefordítjuk és megmozgatjuk, hagyjuk, hogy a felesleges csokimennyiség kifollyon. Az öntőforma tetejéről húzzuk le a felesleges csokimennyiséget és tegyük hűtőbe, amíg megdermed.

    Ameddig a csoki dermed el tudjuk készíteni a töltléket vagy töltelékeket.

    Hoztunk néhány izgalmas ötletet, hogy mivel is tölthetjük meg!

    Bonbon töltelékek:

    Karamell krém

    Kristálycukor              150 g

    tejszín                         150 g

    vaj (82 %-os)              150 g

    A cukrot karamellizáljuk, a forró tejszínnel felengedjük, keverés mellett 108 oC –ig főzzük. A tűzről levéve lehűtjük, és botmixerrel mixeljük.

     

    Málnazselé:

    Málnapüré                  185 g

    cukor                            35 g

    zselatin                          5 g

    víz                                 30 g

    A zselatinport hideg vízzel elkeverjük és állni hagyjuk. (kb. 30 percig) A málnapürét a cukorral felmelegítjük, a tűzről levéve hozzákeverjük a megduzzasztott zselatint. Málnapüré helyett más gyümölcspürét is használhatunk pl. eper, ribizli, meggy, sárgabarack.

     

    Málnazselé (pektinnel)

    málnapüré                   250 g

    cukor                           150 g

    x 58-as pektin                 8 g

    A málnapürét 40 oC-ig melegítjük, rászórjuk az x 58-as pektinnel elkevert cukrot, és 2-3 percig főzzük, amíg lekvárszerű nem lesz.

     

    Rumos diós narancsos fehércsoki trüffelkrém

    fehércsoki                               200 g

    tejszín                                     100 g

    méz                                          25 g

    darált dió (pörkölt)                 80 g

    reszelt narancshéj                     8 g

    vanília aroma

    rum                                          15 ml

    vagy rum aroma

    A tejszínt a mézzel a vanília aromával felforraljuk és ráöntjük a fehércsokira. Kevergetjük míg elolvad, majd hozzáadjuk az őrölt pörkölt diót, a narancshéjat és a rumot vagy rum aromát.

     

    A elkészült, kihűtött tölteléket/töltelékeket a megdermedt csokoládéformákba nyomjuk, de úgy, hogy csak a 2/3-dáig érjen, hogy legyen hely a záró csokirétegnek. A töltelékkel együtt hűtsük tovább.

    Ha a temperált csokoládénk kezd kihűlni és besürüsödni, nem kell minden esetben újratemperálni. Elegendő, ha óvatosan rámelegítünk folyamatos keverés mellett 31 Celsius-fokig. A csokoládéval töltsük ki a formákat, a felesleget húzzuk le, majd tegyük ismét hűtőbe. Amikor a csoki megszilárdul kivehetjük a bonbonokat a formából.

    Egy szép csomagolásba helyezve kész is van a tökéletes ajándék szinte bármilyen alkalomra!

    GALÉRIA

    Bonbon készítés

    DSC_0592.jpg
    DSC_0586.jpg
    DSC_0649.jpg

    KAPCSOLÓDÓ HÍREK


    Tanévnyitó

    Tanévnyitó

    Szeretnénk néhány fontos információt megosztani Veletek és Szüleitekkel a tanév indulásával kapcsolatosan.

    2024. aug. 30.


    DSZC Kereskedelmi

    Bezárta kapuit az idei Kiskukta-tábor

    Bezárta kapuit az idei Kiskukta-tábor

    A tavalyi nagy sikerre való tekintettel idén is megszerveztük Kiskukta-táborunkat.

    2024. júl. 30.


    DSZC Kereskedelmi

    Hűsítsd le magadat  a nyári szünetben a keri koktéljaival!

    Hűsítsd le magadat a nyári szünetben a keri koktéljaival!

    Újabb két ütős koktélreceptet hoztunk nektek!

    2024. júl. 26.


    DSZC Kereskedelmi


    Partnereink

    SZC logo

    Debreceni Szakképzési Centrum


    Debreceni SZC Kereskedelmi és Vendéglátóipari Technikum és Szakképző Iskola

    4027 Debrecen, Vénkert u. 2.

    Telefon: +3652/413-113, +3652/413-255 (Iskolai ügyintézés)

    E-mail: kereskedelmi.debrecen@gmail.com

    OM azonosító: 203033/013

    Felnőttképzési nyilvántartás száma: B/2021/002422


    2024Debreceni SZC Kereskedelmi és Vendéglátóipari Technikum és Szakképző Iskola