Hírek
2024. ápr. 29.
Vig Attila Imre KSz 12.3 osztályos tanuló
Szakma Sztár Fesztivál 2024
Vig Attila Imre KSZ 12.3 osztályos tanulónk szakács szakmacsoportban versenyzett, országos 4. helyezést ért el. Személyes beszámolója a versenyen tapasztaltakról.
Mit nyújtott a „Szakma Sztár Fesztivál 2024” egy szakács tanulónak?
Egy héttel az elődöntő után tudtam meg, hogy ott leszek a döntőben a legjobb 5 versenyző között, és akkor szembesültem a lehetséges követelményekkel. A zsűri 5 db négyfogásos menüt ajánlott gyakorlásra, természetesen teljesen különböző ételekkel, és egy-egy meleg és hideg tányérdesszertet, melyeket előre meghatározott alapanyagkosárból kellett összeállítanom.
Szerettem a felkészülést, mert olyan alapanyagokkal dolgozhattam, és technikákat sajátíthattam el, amelyekkel lehet, hogy csak sok idő után találkoztam volna. A tányérdesszertek miatt pedig a szakma "méricskélősebb" oldalával is megismerkedtem.
A döntő napjaira elkísért az egyik felkészítőm, Asztalos Árpád oktató, és a barátnőm, akik a korlátok másik oldalán végig szurkolták a főzéseimet. Nagyon jólesett a többórás főzések után odasétálni hozzájuk és feltöltődni.
A döntő első napján korán reggel érkeztünk meg a Hungexpo területére, ahol bepakolás, megnyitó és egy rövid eligazítás után ismertették a négyfogásos menüt, amelyet 4 órám volt elkészíteni.
A választott menü a következő volt: Bajai halászlé irdalt pontyfilével, gyufa tésztával (épített leves). Barnított vajon sült zeller steak, gyömbéres édesburgonyapürével és citromos kapribogyó mártással. Vörösborban párolt szarvascomb puliszkával, mogyorós-szalonnás kelbimbó raguval, vörösbor-jus-vel. Desszert: epres tápióka puding csokoládés crumble-lel.
Szerintem az egyik legnehezebb menüt választották nekünk, de megvolt a tervem és a tudásom az elkészítéséhez. Az elődöntőhöz hasonlóan, mindenki mellé rendeltek egy segítőt mindkét napra. Az én munkámat egy fővárosi iskola szakács tanulója segítette, akinek hálás vagyok a talpraesettségéért és, hogy ilyen jól tudtunk együtt dolgozni.
A munkát délben kezdtük, és délután 4-kor fejeztük be. Szerencsére jól működött minden eszköz, és minden felszerelés adott volt a munkához, így sikerült elkészíteni és időben tálalni is az ételeket. Elégedett voltam a végeredménnyel, mert úgy sikerült minden, ahogy elterveztem.
Rövid pihenő, takarítás, és rendrakás után kaptunk 1 óra előkészülést a másnapi desszertekhez, melyek a következők voltak: Túrófánk fehércsokoládéval és áfonyaraguval. Fehércsokoládé mousse szedervelővel és kakaós crumble-lel, omlós tészta ropogóssal.
Amit lehetett, kimértem, és előkészítettem, hogy már csak tölteni, formázni, vagy sütni kelljen, és elég gyorsan el is telt az az 1 óra.
A szállásunk a közeli Expo Congress Hotel**** volt, ahol kényelmesen, nyugodt körülmények között kipihenhettük a nap fáradalmait és készülhettünk a következő versenynapra. Rövid reggeli után, siettünk a versenyszektorunkba, mert már 8 órakor kezdődött a tányérdesszertek elkészítésének folytatása.
Kicsit „megcsúsztam” az elején, mert a mousse alapja szétesett, így elölről kellett kezdeni a hőkezelést, és addig nem is tudtam haladni megfelelő ütemben a többi folyamattal. Mindezek ellenére sikerült tálalnom megfelelő formában a megadott időn belül.
Rendrakás, kipakolás és a zsűri rövid összértékelése után szabad volt a napunk, és mi versenyzők is átélhettük a fesztivál szórakoztató oldalát is. A záró ceremónia megtartására a RaM-ArT Színházban került sor a rendezvény harmadik napján. 78 szakmát díjaztak a beszédek után, köztük a szakácsokat.
Sajnos nem sikerült feljutni a dobogóra. Nem feltétlenül értek egyet az ítészek döntésével, de nem kimondottan csak az eredmény miatt. Összegezve: hazudnék, ha azt mondanám, hogy nem vagyok csalódott, mert nagyon sok ember nagyon sok munkája van ebben a versenyben. Én mindig azt mondom, hogy a tanulás miatt kezdtem el versenyezni, de ez nem feltétlenül azt jelenti, hogy az eredmény nem számít. Ahogyan egy számomra nagyon inspiráló séf azt mondta nekem: „Hogyha nem izgulnék az eredmény miatt, akkor nem is élvezném valójában”.
- lettem és a legjobb főételért járó különdíjat én kaptam.
Örülök, hogy ilyen messzire jutottam. Nagyon sokat tanultam, sok embert ismerhettem meg a verseny kapcsán és még több tapasztalatot szereztem. Most ürességet érzek, mert nagyon intenzív és nehéz fél év van mögöttem, de minden pillanatát élveztem, ugyanakkor jól fog esni egy kis pihenés.
Köszönöm szépen a lehetőséget, hogy összemérhettem a tudásomat az ország legjobb szakács tanulóival, és a támogatást mindenkinek, aki egy kicsit is hozzátett a versenyzésemhez!
Külön köszönetet szeretnék mondani Balog Szabolcs séfnek, Asztalos Árpád tanár úrnak, Mile József séfnek, Sándor-Simai Szilvia, Szabó Monika és Tóthné Szabó Csilla tanárnőknek, Makai Mária igazgatónőnek, Kiss-Győrfi Noémi raktárosnak, a DSZC-nek, valamint szüleimnek és barátnőmnek a felkészítésért, támogatásért, és, hogy mindig mellettem álltak!
Vig Attila Imre
KSz 12.3 osztályos tanuló
GALÉRIA
Szakma Sztár Fesztivál 2024
KAPCSOLÓDÓ HÍREK
„DSZC nagykövet leszek!”
A Debreceni Szakképzési Centrum idén újra meghirdette „DSZC nagykövet leszek”-pályázatát, melyre Vargyas Ákos Erhard 10. b osztályos tanulót iskolánk DÖK-elnöke, Czeglédiné Balogh Beáta tanárnő kérte fel.
2024. máj. 17.
DSZC Kereskedelmi
Élménydús „Felvidéki sétán” a Keris Rákóczi Klub tagjai
A Keris Rákóczi Klub diákjai és kísérőtanárai a Rákóczi Szövetség „Felvidéki séta" elnevezésű háromnapos kirándulásán vettek részt. Boros Alexa 10. b osztályos tanuló élménybeszámolót írt a kirándulásról.
2024. máj. 14.
Boros Alexa 10. b osztályos tanuló
A Nagyváradi Városnapok rendezvényén jártunk
Május 11-én szombaton a Diószegi Sámuel Technikum és Szakképző Iskola tanulóival és a Hajdúsági Gasztronómiai Klub séfjeivel közös főzésen vettünk részt a Nagyváradi Várban.
2024. máj. 13.
DSZC Kereskedelmi