Hírek
2024. máj. 2.
Hodosi Balázs, szakoktató
Magyarország Díszasztala 2024
Egy díszasztal kiemelkedése „Tiszta Forrásból”: Egy versenyző története. Hodosi Balázs szakoktató beszámolója a Szolnokon tartott Magyarország Év Díszasztala 2024 pincérversenyéről.
Több hónapos felkészülést követően nagy izgalommal és lelkesedéssel vettem részt a Magyarország Év Díszasztala 2024 pincérversenyén Szolnokon, 2024.04.27-én. A verseny többfordulós volt, és számos kihívást tartogatott számomra.
Az első fordulóban egy izgalmas menüsorral kellett pályáznom, amelynek megalkotása során igyekeztem minden kreativitásomat és szakértelmemet beleadni. A továbbjutott versenyzőknek a következő feladat egy díszasztal megterítése volt, ezt követően egy tesztfeladat megoldása, a crépe suzette palacsinta flambírozása, és a vak borkóstolás is részét képezte a versenynapnak.
Tudtam, hogy a döntőbe jutottak között rendkívül erős mezőny várható, hiszen néhány versenyzőt személyesen is ismertem közülük. Ennek következtében nem volt könnyű dolgom a dobogóra való feljutásban, melyet az elsődleges kitűzött célomnak tűztem ki.
A verseny témája Bartók Béla: Cantana Profana című művének befejező gondolata "Csak tiszta forrásból", amelyet az általam megálmodott díszasztal is visszatükrözött.
Az étel- és italajánlatomnál figyeltem a műben szereplő helyszínre, mely az erdő volt. Ezen megújuló erőforrásunk kapcsán az erdei alapanyagokra fókuszáltam. Az elkészült ételajánlatra meg is jegyeztem, hogy csak egy jó szakács és egy erdész kell hozzá, így egy rendkívül olcsó, fenntartható és modern ételajánlat született.
A díszasztalomon a mű helyszínét jelenítettem meg. Az asztal közepén megformált patak, a mohák és az erdei élő virágok mind a mű hangulatát idézték, és büszke vagyok arra, hogy sikerült átadnom ezt a hangulatot az asztal dekorációjában, melyet a verseny helyszínén készítettem el. Bár a dekorációban nem minden tervezett részletet sikerült tökéletesen megvalósítanom, ennek ellenére az erdő által keltett impulzust sikerült visszaadnom. Biztos vagyok abban, hogy a jövőben még bátrabban fogok nyúlni az ilyen kihívásokhoz, és a szerzett tapasztalatokat tovább tudom adni az ilyen jellegű eseményeken részvevő embereknek.
Az eredményhirdetés izgalmas pillanatokat hozott, melyen az előkelő II. helyezést sikerült elérnem.
Összességében nagyon büszke vagyok a második helyezésemre. Minden versenyzőnek gratulálok, az első helyezett személyében rendkívül ügyes és rutinos szakembert ismerhettem meg. A verseny rengeteg új lehetőséget nyitott számomra, és alig várom, hogy tovább fejlesszem magamat a jövőbeli kihívásokra való felkészülés során.
Szeretnék köszönetet mondani és hálás vagyok azoknak, akik támogattak és segítettek az előkészületek során:
Debreceni SZC Kereskedelmi és Vendéglátóipari Technikum és Szakképző Iskola
Hotel Lycium**** Debrecen
Pálma Étterem, Bár és Grill
/Hodosi Balázs
Szakoktató/
Gratulálunk! Büszkék vagyunk iskolánk oktatójára! 👏
GALÉRIA
Magyarország Díszasztala 2024
KAPCSOLÓDÓ HÍREK
„DSZC nagykövet leszek!”
A Debreceni Szakképzési Centrum idén újra meghirdette „DSZC nagykövet leszek”-pályázatát, melyre Vargyas Ákos Erhard 10. b osztályos tanulót iskolánk DÖK-elnöke, Czeglédiné Balogh Beáta tanárnő kérte fel.
2024. máj. 17.
DSZC Kereskedelmi
Élménydús „Felvidéki sétán” a Keris Rákóczi Klub tagjai
A Keris Rákóczi Klub diákjai és kísérőtanárai a Rákóczi Szövetség „Felvidéki séta" elnevezésű háromnapos kirándulásán vettek részt. Boros Alexa 10. b osztályos tanuló élménybeszámolót írt a kirándulásról.
2024. máj. 14.
Boros Alexa 10. b osztályos tanuló
A Nagyváradi Városnapok rendezvényén jártunk
Május 11-én szombaton a Diószegi Sámuel Technikum és Szakképző Iskola tanulóival és a Hajdúsági Gasztronómiai Klub séfjeivel közös főzésen vettünk részt a Nagyváradi Várban.
2024. máj. 13.
DSZC Kereskedelmi